שאלות ותשובות

מילות פתיחה

מטפלים/ות ומטופלים/ות יקרים/ות
הנכם מוזמנים לשלוח אלינו שאלות, הערות והארות.
אנו נשמח לענות על שאלותיכם ונפרסם במדור זה את השאלות והתשובות. השתדלו לפרט בשאלות כמה שיותר ולתת כמה שיותר נתונים על בעיות שהנכם נתקלים בהן.

שאלה חכמה תביא לתשובה עניינית.

שאלה על שיתוק

שאלה
רציתי לדעת איך הרפלקסולוגיה משפיעה על אדם נכה באופן כללי, אשר משותק ממותניו ומטה? (רצוי לציין כי הוא משותק כבר הרבה שנים)
תשובה
מדובר כאן בפראפלגיה, שיתוק בחצי הגוף התחתון. מתוך נסיון רב, הטיפול הרפלקסולוגיה בפראפלגים הוא מעולה.
למרות חוסר התחושה, “נתיבי” המהלכים האנרגטים בגוף פועלים גם במצב נתק זה. למרות חוסר התחושה של המטופל, הגוף מפיק מהרפלקסולוגיה את אשר נחוץ לו לצורך האיזון הפנימי.
הנסיון מראה שהגוף מושפע בייחוד באותן המערכות הנשלטות ע”י מערכת העצבים האוטונומית, הפראסימפטתית. משמע נצפו בפרוש השפעות על מערכת העיכול, מערכת השתן ועל חילוף החומרים בגוף, כמו במחלת הסכרת סוג 2.
מסתבר שהגוף פועל גם בנתיבים שאינם מובנים. נתיבים אלו אינם מובנים לא לרפואה הקונבנציונאלית, ואינם מובנים גם לנו הרפלקסולוגים. בפועל, זה עובד וזה משפיע. מערכת העצבים הפראסימפטתית פועלת באמצעות עצב הואגוס, היוצא מגזע המוח ועובר בשני צידי הגוף, ואיננו עובד דרך חוט השדרה המנותק. למרות שאין תקשורת תחושתית בין המטופל לכפות רגליו מאוד מומלץ לטפל ברפלקסולוגיה בפראפלגים.

קרע בגיד אכילס

שאלה
קרעתי את גיד אכילס כתוצאה מהתפוצצות של בירה על הרגל אני כרגע עם גבס ברגל כבר 3 שבועות. אני לא מבינה בזה כלום והייתי רוצה לשמוע קצת על הנושא ומה יהיה ב המשך? לאחר הניתוח אמר המנתח לאבא שלי שיש לי “מזל” שהגיד נפרם לי ולכן הוא לא קיצר לי מהגיד. הייתי מאוד שמחה אם תעזרו לי ותסבירו לי קצת יותר בהרחבה על המצב והמשך דרכי.
תשובה
גיד אכילס נחשב לאחד הגידים החזקים שבגוף האדם. למעשה, הוא מחבר את שרירי הרגל האחוריים אל העקב. גיד אכילס משקף את עוצמת הרגל ואת עוצמת החיבור אל הקרקע.
בתום תהליך ההחלמה עם הגבס, כאשר הוא יוסר, יש להתחיל בתהליך שיקום שיחזיר את הגיד ואת כל הרגל לתפקוד רגיל וטבעי. תפקוד רגיל משמעותו, החזרת כוחה של הרגל והחזרת גמישות תנועתה.
ברפלקסולוגיה קואורדינטיבית משולבות טכניקות מניפולטיביות לגמישות מפרק הקרסול והחזרת כוח השרירים כתהליך שיקום.

דלקת הלחמית אביבית

שאלה
ילד בן שבע שסובל מהבעיה מאז גיל ארבע. עבר ניתוחים לליטוש הקרנית והזרקת סטרואידים לעפעפיים. כיצד ניתן לעזור ברפלקסולוגיה ?
תשובה
ראשית כל, מדובר בנושא כללי של דלקת- מצב שבו באה לידי התנגשות המערכת החיסונית של הגוף עם גורמי חוץ- עם בואו של האביב. עיניים הן השער הראשון דרכו אנו קולטים את העולם הסובב, ואחד השערים המביע את פנימיות האדם. קודם כל יש לעשות את הטיפולים שמציעה הרפואה המערבית, אשר יכולים למנוע התעוורות- זו הסכנה במקרים דוגמת זה. רקמות העין מאוד רגישות לגורמי חוץ ולכן יש צורך להרחיק את הילד מגורמים אלה.
באשר לרפלקסולוגיה- “איפה” לטפל:
הקירבה הסביבתית של העיניים אל האף, האוזניים, הלוע והסינוסים, מועידה טיפול גם באיזורים אלה.
קשר חזק אנו מוצאים אל הכבד- על פי הסינים הוא נפתח אנרגטית לעיניים.
מערכת התנגודת הגופנית מכילה לא רק את הלימפה, אלא גם את האברים המוציאים פסולת מהגוף: כבד, כליות, ריאות והמעי הגס.
באשר ל”איך”: הצירופים של העיניים עם הכבד, הכליות, המעי הגס והריאות,
כטיפול פוקוס (התמקדות) חשוב ביותר. עוצמות לחץ- בינונית ומטה.
ריתמוס- אטי.

סיפור על לידה בא’ בתשרי

שאלה
קוראים לי … ואני בן 15. יש לי משהו קטן שהוא גם שאלה: פעם, לפני שנתיים+, 9 חודשים לפני שאחיין שלי נולד אחותי הייתה בהיריון… כאבו לה הרגליים כי יש לה פלטפוס והתינוק- לא עוזר לרגליים… בערב ראש השנה אחותי נשכבה על הספה וביקשה שיעשו לה רפלקסולוגיה. שמעתי את השם והסתכלתי עליה כאילו היא נפלה מהירח… קיצר, היא הסבירה לי שזה מסג’, ויש מצב שאם אני אדע לעשות, התינוק ייוולד יותר מהר.

אז סתם, לקטע עשיתי לה מסג’ כמו שהרגשתי והיא אמרה שאני עושה ממש טוב, כמו הרפלקסולוג שהיא הולכת אליו… באותו לילה נהיו לה צירים והתינוק נולד, בזכותי לכאורה, ב-א’ תשרי. מזל”ט ובלה בלה… מאז שמתי לב שכל מי שאני עושה לו מסג’ או רפלקסולוגיה נהנה מזה ומחמיא לי. אומרים שיש לי את זה… אבא שלי בעל תעודה ב”טכניקת אלכסנדר”, והוא אמר שגם לו זה בא טבעי וכנראה עבר ממנו- אליי, ולכן גם לי יש את זה בטבעיות. אני נראה כאילו אני יודע מה אני עושה ומה ירגיש טוב ל”מטופל”… השאלה: א. יכול להיות שאני באמת גרמתי לאחיין שלי להיוולד באותו לילה?! ב. אם אני רוצה לעשות מזה מקצוע ולדעת מדעית מה אני עושה, למי לגשת?! תודה ובתקווה להבנה.
תשובה
כנראה שאכן זירזת את הלידה של אחותך.
אם התחברת לרפלקסולוגיה, ואתה חושב על זה וגם פועל מעשית, אז באמת יש לך את זה…
אני לכשעצמי מאוד שמח בשבילך, וגם על זה שיצרת קשר באמצעות מכתבך.

מעולם לא קיבלה ווסת

שאלה
יש לי מטופלת בת 65 שסובלת מדיכאון כבר 3 חודשים ונוטלת תרופות. לאורך כל התקופה הזו היא לא מתפקדת בכלל. היא בוכה המון, אך אין לה מחשבות רעות או אובדניות. זו הפעם השניה שהיא בדיכאון- בפעם הקודמת, לפני 3 שנים, ההתקף נמשך חצי שנה וחלף בעזרת התרופות. היא נשואה, אך מעולם לא קיבלה ווסת. רופאים קבעו כי הרחם שלה לא התפתח מהילדות, והיא לא ניסתה לחפש עזרה בכיוונים נוספים. היא סבתא לנכד מבנה המאומץ. היא אישה פגיעה ורגישה מאוד, ושומרת הכל בבטן.

מעבר לדיכאון, היא סובלת כבר שנה מאינסומניה כרונית, יש לה לחץ דם גבוה ועודף כולסטרול. לפני 3 חודשים התגלתה סוכרת- והיא הפחיתה ממשקלה מעל 10 ק”ג. סובלת מעצירות וצרבות מגיל 30.
בכפות הרגליים: מעט כאב באיזור הרחם, השחלות וההיפופיזה. כאב יותר משמעותי מצאתי בבלוטת יותרת התריס.
הרגליים שלה מאוד מתוחות וקשה לה להשתחרר בטיפול.
כיצד כדאי לי לטפל בה?
תשובה
מה אומר ומה אגיד… אישה בגיל 65 שלא חוותה את מעגל הנשיות…
הדבר הטוב ביותר עבורה הוא טיפול בכפות רגליה. הטיפול בכפות הרגליים מחבר אותה ואת אברי גופה ל”אדמה”, ל”מציאות”, ל”כאן”.
לפחות תקבל את ממד החיבור לאדמה דרך כפות ידייך, וזה הרבה.
באשר לאיפה ואיך, מה שתעשי, תאמיני, יהיה טוב , אין כאן טיפים, יש רק רצון להתחבר ולעזור לה להתחבר לעצמה.

חרדות והפרעות קצב

שאלה
יש לי מטופל בן חמישים ושבע, הסובל מחרדות ובמקביל פיתח הפרעת קצב בלב. מטופל תרופתי בדרלין עשרים מג שלוש פעמים ביום. כמו כן סובל מהפרעות בשינה. הומלץ לבצע מעקב בעזרת קרדיו ביפר למשך שלושה חודשים .
תשובה
כל התסמינים שמדובר בהם מצביעים באמת על החרדות מהן המטופל סובל.
חרדות מאופיינות בתלישות מהקרקע, משמע, תלישות מבסיס ולעתים ממציאות.
על האיפה לטפל ניתן להגיד על אברים שבהם מרגיש אדם את החרדה והפחד.
ברכיים, שלפוחית שתן הקשורות לכליות בנושא זה. גם סגמנט הראש וסגמנט אגן הירכיים המשתקף בעקב, מימד האדמה, מימד החיבור לקרקע ולבסיס.
ניתן לשלב טכניקות אקטיביות, בהן המטופל לוחץ ומתחבר ביוזמתו בנקודות ההשתקפות שבכפות רגליו.
נקודות לטיפול האקטיבי: אוזניים, כליות, שלפוחית השתן וברכיים.

הזעת יתר אצל תינוקות

שאלה
לפני 4 חודשים ילדתי את רוני שלנו שהיא נסיכה אמיתית, לצערי סובלת מקצת גזים, עצירות והזעת יתר באזור הקרקפת. אני אוכלת תזונה טובה, לרוני אני עושה עיסוי, רפלקסולגיה ותרגילים, איך אני יכולה להקל תוך כדי טיפול רפלקסולגי על העצירות וההזעת יתר? אני מניקה מלא.
תשובה
טוב שאת מטפלת בילדתך. בתינוקות צריך לטפל כל יום, בעדינות,
ולהביא להם את מימד החיבור לאדמה שחסר להם כרגע.
יש לטפל בלחיצות סיבוביות בעקבים, בגשר התחתון, בגשר העליון,
באיזור השתקפות הריאות, באיזור השתקפות בלוטת התריס ובכריות האצבעות.
יש לטפל בגב הרגל באזורי הלימפה של הצוואר- בין האצבעות וכמובן בתימוס.
כך צריך לפעול יום יום עד שהיא תלך על כפות רגליה.
למידע נוסף ראה מאמר רפלקסולוגיה לתינוקות

כאבים בגשר כף הרגל

שאלה
לאחרונה יש לי כאבים בשקע כף הרגל (בשתי הרגליים), מעין תחושה שאני צריכה ללחוץ שם כל הזמן בחוזקה.
בנוסף, יש כאבים גם בברכיים, האם זה קשור? ממה זה נובע?
תשובה
ראשית, כאבים בלתי מובנים בכפות הרגליים יש לבדוק תחילה אצל אורטופד.
במשקפיים הוליסטיות – באזור הגשר (שקע) שבכף הרגל שולטות הכליות מבחינה אנרגטית. כליות קשורות מבחינה אנרגטית ורגשית לברכיים.
ייתכן ובברכיים אין כל בעיה, אלא זה הקשר עם הכליות. לא בטוח שבכליות יש משהו. אולי יש לבדוק את תרבות השתיה או את מצב העייפות הכללית.
על כל פנים, שוב אני אומר, יש לבדוק את הכפות ואת הברכיים אצל אורטופד על מנת לאמת או לשלול.

ורטיגו

שאלה
כיצד אטפל ברפלקסולוגיה בתסמונת ורטיגו?
תשובה
תסמונת זו אופיינית לחוסר איזון שבין הצד הימני של הגוף לבין הצד השמאלי. הסחרחורות שפוקדות את האדם עלולות לגרום לבחילות והקאות, משמע, אנרגיה מתמרדת. חוסר איזון נגזר מהשם אוזניים. מתברר שבהן בא לידי ביטוי כל חוסר איזון שבגוף החיצוני- אברי התנועה, ובגוף הפנימי- בעיקר באברים הפנימיים.
היכן נטפל: אזורי השתקפות אברי התנועה
האברים הפנימיים הסימטריים
מערכת העיכול
אוזניים, עיניים, אוזן תיכונה
קו הסרעפת
עוצמת הלחץ: מבינוני עד חזק. אפשרות לדינמיקה של הפגת כאב.
ריתמוס: איטי
אין צורך בכיוון מסויים.
על המטופל להקפיד על קצב הנשימה שתסדיר את מצב הרגיעה הכללי ואת הולכת הדם בגוף.

ורטיגו וחרדות

שאלה
בן 41, סובל מספר שנים מוורטיגו וחרדות. מקבל התקפי חרדה במצבים שונים. בעברו מערכת יחסים טראומטית עם האם. ניסיתי טיפול מרגיע עם הדגשים על הסרעפת, נקודת שיווי המשקל והאצבעות. מבקשת המלצות נוספות.
תשובה
מערכת טראומטית עם האם יכולה להשאיר בהחלט עקבות של פוסט-טראומה, משמע, האדם כבול בעברו. הטיפול חייב להיות סימטרי על כל האיברים הסימטריים. מאוד מומלץ מוטיב חוזר של כליות-אוזניים-עיניים. גם את המוטיב החוזר מומלץ לעשות בצורה סימטרית, כשעל האוזניים ניתן לעבוד יחד עם איבר שיווי המשקל בצורה אנטגוניסטית. יש כנראה קשר בין החרדה, הקשורה לכליות, לבין הוורטיגו שקשור לאוזניים. למצב פוסט-טראומטי מומלץ לטפל בטיפול מניפולטיבי בשלד העצמות באזור מפרק הקרסול. כמו כן, להתמקד במעבר שבין עקב לגשר – בין עבר והווה.

חריקת שיניים

שאלה
יש לי מטופלת בגיל 30, מטופלת בשני ילדים, נשואה. מגיל צעיר היא סובלת מחריקת שיניים בעוצמות גבוהות. הומלץ לה על ידי רופא על סוגר לסתות בלילה, על מנת להקטין את הנזק המצטבר. כיצד ברפלקסולוגיה ניתן לטפל, עד כמה יש לרקע הנפשי השפעה, ומה ניתן לעשות?
תשובה
קודם כל, עליה לקבל את המלצתו של הרופא. בלילה, על תופעות אלה אין שליטה רצונית, וחבל שגם בעלה סובל. חריקת שיניים משאירה סימניה בשחיקת השיניים, בעיקר בטוחנות. שעות הלילה משתייכות לבלתי מודע שלנו, לעולם החלומות, לעולם התכנון לבאות, לעולם חשבון הנפש הנעשה בחשאי, לעולם האסוציאציות מגירויי היום שעבר. מסתבר שלמפרקי הלסת יש גם תפקיד של הבעת לחצים – מלבד תפקידם בגריסת המזון, הם מתפקדים כמביעי כעסים עצורים, בבחינת “לחרוק שיניים”. מתחים הנספגים בגוף, מובעים בלסתות בשעות הלילה. בפירוש, ישנם אנשים שלילה לילה חשבון הנפש החרישי שלהם הוא בסגנון של כעס עצור ומתח גלום.

הטיפול: סביר להניח שבמידה והאדם יהיה רגוע, כך גם יעבור חשבון הנפש הלילי שלו. סביר גם להניח, שאם תכנון היום הבא יהיה ברור לו לאדם, כך גם תעבורנה שעות הלילה ברוגע. משמעות הדבר, כוונת הטיפול היא הרגעה כללית.

היכן נטפל: אזורי השתקפות בלוטות הרוק, בייחוד בזו המדיאלית שתחת לאף – היא גם מבטאת את מפרק הלסת ובד”כ יש שם הצטברות עור קשה, אזורי הצמתים, סגמנט הראש, המערכת ההורמונלית ומערכת העיכול – בבחינת לעכל סיטואציות חולפות ולתכנן סיטואציות באות.
עוצמת הלחץ: שיטת ליטוף, אך ניתן גם לבחור נקודות מקבוצת הצמתים שבהן האפקט יהיה טוב לטכניקה של הפגשת כאב.
ריתמוס: איטי.
צירופים: בין מפרק הלסת לבין קבוצת הצמתים, בין מערכת העיכול לצמתים כמו: פי הקיבה, מסתם המעי-הדק ועוד צירופים שיתבקשו במהלך הטיפול.

כולסטרול גבוה ושומנים בדם

שאלה
אני מבקשת לדעת באילו אזורים רצוי להתמקד בבעיית כולסטרול גבוה ושומנים בדם. מדובר בבחור צעיר בן 32. האם כדאי להמליץ לו על טיפולים משלימים אחרים מלבד רפלקסולוגיה?
תשובה
שימי לב, אני “מסמן” לך היכן הקלידים של הפסנתר: כבד כליות, לבלב, טחול, מערכת העיכול, מערכת הורמונלית. ועכשיו כאשר סימנתי את הקלידים של הפסנתר, השאלה הגדולה היא איך לנגן, כלומר איך לטפל: מהן עוצמות הלחץ הרצויות, מה כיוון הפעולה, מהו הריתמוס? למעשה, זה באמת כפי שמלמדים לנגן.
שאלת אותי ואני משיב לך, אולי בשפה שאינך מטיבה להבין, כיון שאני בעיקר מלמד איך מטפלים ולא רק היכן לוחצים.

צפורניים

שאלה
לאחרונה הופיע אצלי כתם בציפורן בוהן כף רגל ימין, כתם ורדרד, אדמדם, שלא נעלם ולא גדל. מה זה אומר? כן בשתי בהונות בוהני הרגליים הציפון סדוקה , כאילו חצויה , שבורה …… מה זה אומר?
תשובה
מזוית הראיה של הרפואה הטבעית, מבחינה אנרגטית, הכבד נפתח ומראה עצמו בציפורניים, בכתמים ובמצב חוזקן ובריאותן. אינני רופא ואינני מפנה לבדיקות, אך אולי רצוי לעשות בדיקת דם לתפקודי הכבד. שאלות שיש להפנות אל עצמך: האם המחזור סדיר? האם יש לך צריבה או לחץ בעיניים? האם מופיעים כאבי ראש? האם יש לך כאבים במפרקים? מקווה שהכל בסדר, ומבקשך לא להיקלע לפחדים. שאלת, ואלה תשובותיי, שהן בחלקן בלשון שאלות לעצמך.

שוקיים וקרסוליים רחבים

שאלה
יש לי מבנה קרסוליים עבים ונפוחים. אינני יודעת מה לעשות. הרופאים טוענים שיש לי מבנה שמן של רגליים (שוקיים וקרסוליים). אני ממש לא שמנה (1.60 מטר, 55 ק”ג). התחלתי טיפול רפלקסולוגי והמטפל טען שיש לי הרבה נוזלים. ניסיתי הכל. האם יש לך רעיון, אשמח לקבל את תשובתך הכנה.
תשובה
זו אכן תופעה ידועה והיא לא בדיון בעיה רפואית. מוכרות לי בחורות עם תופעה דומה. זה לא עניין של עודף נוזלים, אלא עניין פיזיולוגי של התעבות רקמות. אין באפשרות הטיפול הרפלקסולוגי לעשות את רגלייך דקיקות.
על פי רוב, לסוג קרסוליים ושוקיים כאלה מתלוות בעיות של הולכת דם ורידי מהרגל כלפי הגוף. לעיתים, שוקיים כאלה מקשות על הזרימה האנרגטית בין כפות הרגליים לבין הגוף. למשל, נשים כאלה סובלות בימות הקיץ מכאבי יתר ברגליים.
בנושא פיזיולוגי זה צריך לדעת תטפל. יש צורך לטפל גם בשוקיים בצורה מיוחדת. גישת הטיפול של הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית מאפשרת צורות טיפול שונות. אפשר לנסות.

טיפול בפיברומיאלגיה

שאלה
אני מטפל בחולת פיברומיאלגיה כבת 50 , סובלת מהמחלה 4-5 שנים, לא כל כך ברור מתי יש היחלשות או התחזקות, בכל אופן יש לה מיחושים וכאבים שתוקפים אותה בגלים – כתפיים ,פרקי ידיים , צוואר , גב תחתון וברכיים. האשה פעילה ועובדת. באיזו עוצמה, באיזה כוון ועל איזה מע’ לתת דגש?
תשובה
מחלת הפיברומיאלגיה די נדירה ודי קשה לקבוע שזו המחלה. הליקוי בא לידי ביטוי בחיבור שרירים אל העצמות באמצעות הגידים.
בנושא הדלקתי של המחלה – יש לטפל באזורי ההשתקפות של מערכת הלימפה ומערכת החיסון.
בנושא האוטואימוני של המחלה – יש לטפל בקבוצות אברים שהם “צמתים” כמו השתקפות המפרקים (כתף, עמוד שדרה, מרפק, מפרק הירך, ברכיים) ; והשתקפות “צמתים” פנימיים (גרון, תריסריון, מסתם המעי הדק, סוגרי שלפוחית השתן)
יש להקדיש זמן בטיפול להנעת כף הרגל בצורות שונות.
ניתן לפעול בלחץ עד יכולת הסבילות או לעשות הפגות כאב בנקודות נבחרות.
זוהי מחלה של שלד ושרירים ולכן הנקודות של הכבד, הכליות, הטחול והלבלב הן חיוניות.
ניתן להוסיף את המערכת ההורמונאלית כפזמון חוזר.
יתכן ויש לפעול בכיוון מבפנים החוצה על השוק, מחשבה זו ראויה לבדיקה.

טיפול באדם משותק

שאלה
מהם האזורים שבהם רצוי לשים דגש בטיפול באדם שנפצע בחזהו לפני מספר חודשים, וכעת משותק בפלג גופו התחתון כולל בטן תחתונה? איזו עוצמה יש להשקיע בטיפול? האדם נפצע בחוליה T1 אך עד אזור המותן אין בעיית חישה. מהמותן ומטה אין כמעט תנועה רצונית (למעט רפלקסים), לעיתים רחוקות מזיז עצמונית בתנועה מאוד קטנה את רגליו. מבחינת התחושות, המטופל טוען כי בעת הטיפול הרפלקסולוגי הוא מרגיש זרמים במעלה הגוף, לפעמים חום ונק’ אחת שגורמת לכאב מאוד קל. כשמלטפים בצורה עדינה את השוק, הוא טוען שמרגיש משהו; אבל כשמפעילים לחץ, לא מרגיש.
תשובה
על פי נסיון שהתקיים עם פאראפלגים וקוואדרופלגים, רפלקסולוגיה עוזרת לגוף בדרכים שונות. לכל שמץ של תחושה, ואפילו אם הוא “צל” של תחושה, צריך להתיחס כאור בקצה המנהרה, ולחזור אליו שוב ושוב כפזמון חוזר במהלך הטיפול. אם בשוקיים יש תחושה כאשר עובדים עדין, יש להרבות את הטיפול בהן אך מהכיוון ש”מבפנים החוצה” – מהברך אל קצות האצבעות. בסך הכל עוצמת הטיפול יכולה להיות חזקה. על פי נסיון, מערכת העצבים האוטונומית, שמקורה בגזע המוח ובמוח, אינה נפגעת והטיפול הרפלקסולוגי משפיע עליה ב”דרך מסתורית”. ריתמוס הטיפול צריך להיות איטי בנסיבות אלה של קצר בין הפלג העליון והתחתון. רצוי לטפל בתכיפות של פעמיים שלוש בשבוע.

טיפול בהיפותירואיד

שאלה
אני מבקשת לדעת מהם הכיוונים המומלצים בטיפול בהיפותאירואיד ובאיזה עוצמות.
תשובה
היפותירואיד היא מחלה של “חסר”, במובן הישיר של חילוף חומרים נמוך שמשמעותו – אי שריפת אנרגיה והפיכת הגוף ל”מחסן”. כמובן שישנן עוד תופעות רבות שצריך לקרוא עליהן בספר פתולוגיה.
אזורי הטיפול:
מערכת הורמונלית (אפשר כפזמון חוזר); קבוצות הבלוטות; מערכת הדם; אזור האורך של התווך.
עוצמת הלחץ:
בינונית עד חזקה.
ריתמוס:
להגיע למהירות גדולה מהרגיל אך בהדרגה. האצות.
כיוון הפעולה:
מבחוץ פנימה.

אי שליטה בסוגרים אצל ילד

שאלה
הגיע אלי לטיפול ילד בן 8 שאינו שולט ביציאת הצואה. תופעה זו אינה חלה בבית הספר אלא רק בבית בשעות אחה”צ (לא כל יום). כיצד לטפל? האם זו אנרגיה מתמרדת? אילו שאלות לשאול?
תשובה
על פניו נראה כי קיים שוני בין האוירה שבבית הספר, בה הילד מגויס סימפטטית, לבין האוירה בבית, בה יורדת הרמה הסימפטטית ועולה הרמה הפאראסימפטטית המאפשרת שחרור של הסוגרים ופי הטבעת. זו לא נראית אנרגיה מתמרדת אלא מפל אנרגטי של מעבר ממתח לרגיעה. צריך לשאול שאלות בכיוון זה. הגישה הטיפולית צריכה לשלב מלבד המקומות הרלוונטים גם את גישת הטיפול האקטיבית. רצוי לעשות זאת על קבוצת הצמתים הפנימיים. אפשר גם לעשות פוקוס אקטיבי בפי הטבעת ובסוגרים עם מערכת העיכול.

טיפול במאניה דיפרסיה

שאלה
אחת מן המטופלות שלי סובלת ממאניה דפרסיה (אצבעות רגליה כמעט מקולפות לגמרי מעור) היא מעידה שבשעת טראנס (מאניה) היא מרגישה את אצבעות רגליה בוערות, היא נסחפת ללא בהלה למקומות גבוהים ואינה מצליחה לרדת מטה. מן המצבים הדפרסיבים היא כן מצליחה לצאת . מה הן לדעתך הטכניקות העדיפות במצב זה ? והאם יש הנחיות כלליות שעלי להתייחס אליהן בעובדי עם סוג כזה של בעיה ?
תשובה
לאדם בעל תהפוכות של גוף ונפש כמו למטופלת זו המלצתי היא כזו:
מקומות השתקפות – קבוצת הצמתים הפיזיולוגים של פנים הגוף כמו: מסתם המעי הדק, סוגרי שלפוחית השתן, גרון, פי הקיבה, שער הריאה והתריסריון. כמו כן צמתים של השלד כמו: מפרק הכתף, מרפק, מפרק הירך, ברך ועמוד השדרה. אזור המעבר בין העקב (אדמה) לגשר (מים) ואזור המעבר בין הגשר (מים) לכריות המדרך (אש) – אזורים אלו משרתים כוונות של השכנת שלום בית בגוף. ריתמוס הטיפול צריך להיות “מונוטוני” (אחיד), לא מהיר ועוצמת הלחץ לבחירתך. אין הדגשה של כיוון החוצה או פנימה.

טיפול רפלקסולוגי לאחר ניתוח

שאלה
יש לי מטופלת אשר הולכת לניתוח החלפת מפרק הירך. לפי דעתך, תוך איזה פרק זמן לאחר הניתוח אפשר להתחיל בטיפול רפלקסולוגי?
תשובה
תשובה עקרונית – מרגע שאדם יוצא מניתוח מתחיל תהליך החלמה. רפלקסולוגיה מתחברת לתהליך זה. החלמה היא חלק אינטגרלי מהרפואה הטבעית, משמע, תהליכי הגוף לרפא את עצמו. במצבים אקוטים כמו ניתוח גוף האדם מייחל ליד אוהבת. לגופו של עניין – תתחיל מיד לטפל באישה. מומלצת בתחילה גישה של טיפול ליטוף. האזורים המומלצים הם – מערכת הורמונלית (מערכת משקמת) ; מערכת החיסון (מערכת שומרת) ; קו האורך הלטרלי כולל על השוק מבחוץ פנימה.

נדודי שינה בהריון

שאלה
כיצד יש לטפל באישה בהריון שביעי הסובלת מנדודי שינה? מנסיוני- העבודה תהיה: מבחוץ כלפי פנים, מכיוון שהיא בשלבים הראשונים של ההריון. אני תוהה…נדודי שינה -זה מצב של חוסר ועל כן זה מתאים גם מבחינה זו. כמובן שאעבור בליטוף או ברפרוף על איברי הרבייה והמערכת ההורמונלית. חשבתי על איברי הצומת, מקלעת השמש ושרשרת המקלעות.
תשובה
אין צורך להדגיש במיוחד את הכיוון מבחוץ פנימה במצבה של אשה זו. קיימת גם אפשרות שלא תהיה הדגשה של כיוון פעולה. אמנם נדודי שינה מביאים לחסר אנרגטי, אך ניתן לראות זאת גם כעודף הרהורי לילה שלא נותנים מנוח. בלחיצות על קצות אצבעות II-V ניתן לתת הכוונה לקצוות ובכך יש אלמנט של מבפנים החוצה. יש כמה צמתים שמתאימים למצב בו נתונה האשה: גרון, מפרק הכתף, ברך ואפילו קו הסרעפת.

בעיה במערכת הלימפה

שאלה
מטופלת בת 50, סובלת מבצקתיות לכל אורך רגל שמאל כתוצאה משיבוש במערכת הלימפה ברגל שמאל. רגל שמאל נפוחה פי 2 בגודל מרגל ימין וקשה לה לעמוד לאורך זמן. האם רפלקסולוגיה יכולה לעזור?
תשובה
רצוי לנסות לטפל ברגל כאשר היא מוגבהת ואלכסונית. הטיפול בכף הרגל צריך להיות מלווה כל הזמן בעיסוי של השוק, הברך והירך. כיוון הפעולה הוא מבחוץ פנימה.

טיפול בזמן הריון

שאלה
האם ניתן לטפל באישה בהריון בטרימסטר הראשון ? אם אני מטפלת באישה טרם הכניסה להריון, כאשר היא מנסה להיכנס להריון, האם אני צריכה לטפל כאילו היא כבר בהריון? שהרי יתכן והיא עצמה איננה יודעת עדין… מהם הדגשים שעלי לשמור בטיפול ?
תשובה
כאשר מטפלים באישה טרם כניסתה להריון ויש לה אמנם תכניות כאלה, צריך שיהיה מסלול פתוח של הידברות באשר למעגל הפוריות שלה:
זמן הווסת
התקופה שעד הביוץ
זמן הביוץ
גישת הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית ושלי כמורה לגישה זו, היא, שיש לטפל באישה מיום שהחליטה להיכנס להריון, כל זמן ההריון, בלידה ובמשכב הלידה. הטיפול בשלבים השונים משתנה מאחר והדינמיקות הגופנפשיות של האשה משתנות. הנושא גדול ולכן אני נותן כאן הכוונה קלה בלבד: בטרימסר הראשון ניתן לטפל לאט בכל אזורי ההשתקפות של הגוף בכפות הרגליים מלבד אזור הרבייה והמערכת ההורמונלית, שם הניתן לטפל בעוצמת ליטוף. יש לזכור, כי הריון איננו מחלה וטיפול רפלקסולוגי מלווה מקדם תהליכי לידה משופרים (זאת עפ”י נסיוני).

 

ילד עם שיתוק מוחין

שאלה
באלו צרופים וטכניקות יש לטפל בילדים עם שיתוק מוחין שיש להם טונוס שרירים מוגבר (היפר טונוס)?
תשובה
בטיפול בילדים עם שיתוק מוחין אחד הדברים החשובים ביותר הוא לחבר אותם עם כפות רגליהם, זאת כדי שההליכה שלהם תהיה יותר טובה. לשם כך יש להגיע לטכניקות האקטיביות כדי לחבר את פקודות המוח לכפות הרגליים.
היכן – מומלץ לטפל באזורי השתקפות סגמנט הראש ובאזורי השתקפות מערכת התנועה.
ריתמוס – איטי, על מנת להגיע בצורה טובה ל”מערכת הקליטה” שלהם.
עוצמת לחץ – בינונית.
טונוס שרירים גבוה הוא תוצאה של שיתוק המוחין. זהו המצב הבסיסי ועם זה צריך המטפל להתמודד. אפשר להחזיק ביד אחת את השוק מעל הקרסול וביד השניה לטפל בכף הרגל. היד האוחזת בשוק יכולה להפעיל לחץ על גיד אכילס. יתכן ותוך כדי הלחיצה ישתחרר מעט הטונוס בכף הרגל.

הקלה על גזים אצל תינוקות

שאלה
האם ניתן לעשות טיפול רפלקסולוגי לתינוקת בת חודש להקלה על הגאזים שיש בחודשים הראשונים? אם כן, למשך כמה זמן? והיכן למקד את העבודה בכף הרגל?
תשובה
בתינוקות מומלץ לטפל כל יום, למעשה, כמה שיותר. תופעת הגזים נפוצה אצל תינוקות ולו רק בגלל אי בשלות מערכת העיכול ומערכות אחרות.
כף רגלו של תינוק היא זערורית, לכן פועלים על 4 אזורים עיקריים:
עקב (אדמה), גשר (מים), כריות המדרך (אש) ואצבעות (אויר).
הטכניקות הן סיבובים בלחץ מתון, להשתדל שלא לשפשף את רקמת כף הרגל, אלא ללכת עם חופש תנועת הרקמה החיצונית על גבי הרקמות העמוקות שתחתיה.
ניתן למצוא אינפורמציה נוספת במאמר רפלקסולוגיה לתינוקות

להשפיע באופן סלקטיבי על הורמונים בטיפול הרפלקסולוגי

שאלה
ברצוני לדעת האם מנסיונך ניתן להשפיע, בטיפול רפלקסולוגי, באופן סלקטיבי על הורמונים המופרשים מבלוטה? לדוגמא:
אם בעת עבודה על יותרת הכליה נרצה להשפיע על הורמונים המופרשים ממדולת הבלוטה או לחילופין על הורמונים המופרשים מקליפת הבלוטה.
האם נוכל לכוון הלחיצות להשפעה לכאן או לכאן?
תשובה
נסיוני מלמד אותי וכך אני מעביר לאחרים, כי רפלקסולוגיה הנה טיפול המתחבר אל ממד יכולת הריפוי הטבעית הגלומה בגוף המטופל. אילו היו, למשל, נורות בגוף האדם הנדלקות עפ”י הלחיצות בכפות הרגליים, אז הכל היה נראה אחרת. אך לא כך הוא. השאלה האם ניתן להשפיע באופן סלקטיבי, עפ”י בחירת המטפל, על הפרשות הורמונליות, לקוחה מהחינוך הקונבנציונלי בו כולנו חונכנו, כמו גם השאלה האם המטפל יכול לרפא?
אך אם נחזור אל ממד הריפוי הטבעי הגלום בגוף, הרי שיש לשנות את נוסח השאלה ולשאול האם יפעל הגוף ויסדיר את ההפרשות ההורמונאליות? כלומר, האם הגוף ירפא עצמו בעקבות הטיפול הרפלקסולוגי. על זה נאמר, שווה לנסות. רפלקסולוג איננו מרפא, הגוף מרפא עצמו באמצעות הטיפול.
אין בכוחן של לחיצות לכוון סלקטיבית הפרשות הורמונליות. הרפלקסולוגיה היא פלאית וגוף המטופל הוא מופלא, כך כנאה ישאר וטוב שכך…זה למעשה היופי הגלום ברפלקסולוגיה.

כפות רגליים קרות

שאלה
ברצוני לדעת מה הגורם לכך שכפות הרגליים עלולות להשאר קרות כקרח גם עם שתי זוגות גרביים ובתוך המיטה עם שמיכות ? אני חושבת שזה סירקולציה לא טובה של הדם. האם יש קשר? ואם לא אז מה באמת הגורם לכך?
תשובה
שתי זוגות גרביים המכסות את כפות הרגליים מתחת לשמיכה במיטה, אשר אינן מתחממות, או יותר נכון שומרות על קור, זו תופעה נפוצה אצל הרבה אנשים. באם יש חשש לסירקולציה לקויה, ניתן לבדוק זאת בבדיקת דופלר.
לקור בקצוות יש סיבות רבות, גופניות ונפשיות. השאלות הן רבות, וביניהן:
האם יש בעיות בכלי דם אן מחלת סוכרת?
האם האדם צובר, אוצר ועוצר מבחינה נפשית ורוחנית?
ישנן טכניקות הדמייתיות שניתן להשתמש בהן לחימום כפות הרגליים וניתן פשוט לפני השינה לחמם את כפות הרגליים בקערת מים חמים. זה טוב לכפות הרגליים וכאשר חם להן, טוב לאדם עם עצמו.
בלשון ציורית, זוהי בעיה של “מבפנים החוצה”, בעיה של זרימת דם עורקי מהלב לכל הגוף, הדם החם והמחמם, הדם המזין, כלומר, קיים צורך לעזור לגוף לחבר את עצמו אל קצות כפות הרגליים.

דיכוי פעולת בלוטת התריס

שאלה
ברצוני להתייעץ בנוגע למטופל אשר סובל מבעיה בבלוטת התריס. מדובר בגבר בן 50 בריא בד”כ. בשל עייפות יתר לאחרונה וחוסר ליבידו בוצעו בדיקות דם כולל פרופיל הורמונלי. הוא סובל מהיפרטירואידיזם. בוצע מיפוי הבלוטה בגודל תקין ואחידה. מתאימה למחלת גרייבס. שאלתי היא האם ניתן לטפל במטופל זה ע”י טיפול רפלקסולוגי בלבד, או שמא הוא צריך ליטול גם את התרופות אשר גורמות לדיכוי הבלוטה .
תשובה
דיכוי הבלוטה, משמעותה הנסתרת, התערבות במערכת חילוף החומרים בגוף. זה מה שהרפואה יודעת, להתערב ולארגן את הגוף עפ”י הממצאים שלה.
טיפול רפלקסולוגי אמנם מתערב בגוף, אך איננו מתיימר לרפא אותו. הריפוי יבוא מתוך הגוף, מתוך כוחות הריפוי העצמי וזה הבדל משמעותי ביותר.
מקומות הטיפול:
מערכת הורמונלית כמוטיב חוזר.
פוקוס על בלוטת התריס עם קבוצת הבלוטות.
מערכות הדם, העיכול, השתן והנשימה. שרשרת המקלעות ומקלעת השמש.
ריתמוס – איטי ומרגיע.
כיוון – מבפנים החוצה.
עוצמת הלחץ – חלשה בד”כ.
לעניין העייפות אפשר להשתמש בטכניקות אקטיביות על:
כבד, כליות, לבלב, טחול. ניתן בו זמנית לעשות צירוף עם השתקפות בלוטת התריס.

צורת כפות הרגליים

שאלה
האם כפות הרגליים בצורתם הנוכחית היתה כזאת לאורך כל ההסטוריה המתועדת של המין האנושי?
תשובה
אין עדות על תהליך ההתפתחות האבולוציונית של כפות הרגליים. סביר להניח, וזו על דרך ההשערה, שכאשר הרבו ללכת יחפים כפות הרגליים היו קצת אחרות מאשר כשהוכנסו לנעליים. הכנסת כפות הרגליים לנעליים אפשרה כנראה ניידות שונה.
השאלה האם אנו מביטים על תהליך התפתחות האדם מהקוף או שהאדם נולד בצלם אלוהים. אם אכן התהליך האבולוציוני הוא מהקוף, סביר להניח שכפות הרגליים עברו שינויים רבים עד שנהפכו לבסיס שאין לו תפקיד אחר. ניתן לראות שאצל אנשים שאין להם ידיים או שיש להם מגבלות בידיים, כפות הרגליים מסתגלות לעשיית מלאכות רבות במקום הידיים. המשמעות היא שבכפות הרגליים גלומה היכולת הידנית.

טיפול בהזעת יתר

שאלה
על איזה מערכת – או קומבינציה של מערכות עלי לטפל במקרה של הזעת יתר?
תשובה
הזעת יתר היא תופעה בכפות הידיים והרגליים. בדרך כלל התופעה מחריפה כאשר נוצר מתח נפשי וגופני.
התופעה נקראת בלשון ציורית “סינדרום של סיר לחץ”, לחץ עודף היוצא מהחור הקטן של סיר הלחץ. אין ספק שזו בעיה בחילוף החומרים שבגוף, לכן רצוי אולי לטפל בהשתקפות המערכת ההורמונאלית לקראת סוף המפגש הטיפולי:
ריתמוס הטיפול איטי.
עוצמת הלחץ בינונית.
ניתן לטפל בכל המערכות.
לעבוד על רגיעה במקלעת השמש, שרשרת המקלעות ויותרת הכליה.
יש להצטייד במגבת לניגוב כפות רגלי המטופל וכפות ידי המטפל ולהמעיט בשימוש בשמנים.

מטופלת עם כאבי גב ובריחת שתן

שאלה
יש לי מטופלת בעלת רקמה איטית, עם הרפיית לחץ נשאר שקע המתמלא לאט בעיקר באזור הכליות. הבעיות איתם הגיעה הם כאבי גב כרונים וקשים ובריחת שתן מתונה. מה לדעתך הטכניקה הכי טובה כדי להביא לתוצאות בסוג טיפוס שכזה?
תשובה
רקמה שלוחצים עליה והיא חוזרת לאט מתנהגת כבצקת, אך בצקת בצד הפלנטרי של הרגל היא תופעה נדירה. זוהי תופעה של חסר אנרגטי וכאשר הדבר מופיע באזור הכליות יש בו כדי להצביע על אותן התופעות המוזכרות בשאלה – כאבי גב תחתון ובריחת שתן. התופעה בכפות הרגליים מעידה גם על קשר לקוי בין נקודות ההשתקפות בכף הרגל לבין אברי הגוף. קשר זה יש לחזק, ע”י חיזוק נקודת ההשתקפות בכף הרגל. טכניקות הטיפול האקטיביות, בהן המטופל מעביר את הוראת הלחץ אל כף ידו של המטפל, הן טכניקות המעצימות את הקשר בין כפות הרגליים לבין הגוף. יש ללמד את המטופל צורת טיפול זו כדי לראות האם גופו מנצל גישה טיפולית זו ולעקוב אחר חיזוק פוטנציאל הכליות השולטות על יכולת השלפוחית והסוגרים להחזיק את השתן מדליפה.

כאבים בצד שמאל של הפנים

שאלה
מה יכול להיות הגורם ומהו אופן הטיפול לכ אבים חזקים בצד שמאל בפנים המלווים גם כאבי ראש במהלך עונת החורף?
תשובה
קודם כל, יש צורך באבחון של הרפואה הקונבנצ יונלית. על פניו הדבר נראה כפגיעה בעצב השילוש המעצבב את תחושת הפנים – לעיתים אין תחושה ולעיתים יש כאב חזק. כאשר התופעה מעידה על הפרת האיזון בין ימין ושמאל, הגישה הטיפולית היא גישה סימטרית, משמע, עבודה בו זמנית על שתי כפות הרגליים. הצדדים החיצוניים של האצבעות משקפים את צידי הפנים. בספרי “התבוננות – רפלקסולוגיה קואורדינטיבית נדבך שני” עמ’ 75 מדובר על משמעותם של צידי האצבעות.

פציאליס

שאלה
אני מטפלת באישה שעברה אירוע הקשור לעצב הפציאליס. כתוצאה מכך, בצד השמאלי בפניה ישנו עיוות קל וכן העין קטנה לעומת השניה. האירוע קרה לפני כשנתיים. האישה טוענת שהיא מרגישה כי העצב בפנים “פעיל” כלומר חשה תחושות בפנים. קראתי את תשובתך לשאלה שנשאלה לגבי עצב השילוש. אני יודעת שגם כאן הזמן הינו קריטי וכן שצריך לעבוד בצורה סימטרית בקצוות האצבעות
תשובה
תחושות הפנים אינן קשורות לעצב הפציאליס, המעצבב את הנעת שרירי הפנים. תחושות הפנים משתייכות לעצב השילוש. שני עצבים אלה יוצאים, פחות או יותר מאותו מקור במוח, אך לכל אחד תפקיד שונה. בעצבי הראש יש מעט סיבים כך שזמן שעובר לא מיטיב עם תהליכי הריפוי ויש סכנה שהעצב יתנוון. בכל אופן, הטיפול צריך באמת להיות בגישה סימטרית, באופן מיוחד צריך לטפל באזורי האורך החצוניים וכן בשוליים החיצוניים של כל אצבע ואצבע. רצוי שהטיפולים יהיו תכופים יותר. גדולת הטיפול הרפלקסולוגי היא בטיפול המיידי שניתן מיד לאחר המקרה. מאחר ועבר זמן רב צריך לטפל ולראות את התגובות. בתחילה רצוי לטפל מספר טיפולים בהפרש של יומיים.

מקרה טיפולי בסוכרת ו CVA

שאלה
מטופל בן 55 סכרתי, ותלוי באינסולין, עבר בשנתיים האחרונות שני ארועי CVA. הראשון פגע לו בזיכרון ואילו השני שהיה לפני שלושה חודשים פגע בדיבור ובעצבים סנסוריים בעור עצמו. כתוצאה מכך הוא חש נימול קבוע ברגל ימין שמתגבר בערב. לאורך כל היום יש לו קושי לסבול מגע בעור הגוף, בבטן וברגליים. אחרי שני הטיפולים הראשונים היה שינוי קבוע בתחושה בבטן, ובשתי אצבעות בכף היד, הנימול נפסק וחזרה תחושה תקינה ומאז (עוד 10 טיפולים), אין שינוי בכלל ברגישות, ובהרגשתו הכללית. מצב סטטי לחלוטין. השאלה אם יש סיכוי להטבה בתחושה כי זה הדבר העיקרי שמעסיק אותו.
תשובה
CVA היא אחת ההסתבכויות של מחלת הסכרת. על פניו נראה שהבעיה המרכזית עכשיו היא ה- CVA. נראה גם שההתחברות הראשונית בכפות הרגליים היתה חשובה ביותר. ממקום זה צריך לחשוב איך להעצים את יכולת גופו של המטופל להפיק תועלת מהטיפול. לבעיות CVA, שביטויין חוסר איזון בין חצי הגוף הימני לשמאלי, יש להתמקד ולטפל בו זמנית בשתי הכפות גם יחד.
דינמיקות:
ריתמוס איטי
עוצמה בינונית
אזורי טיפול: עמוד השדרה, סגמנט הראש, כתפיים, זרועות, מרפקים וברכיים, מערכת הורמונאלית, כליות, טחול, לבלב וכבד. אלה אזורים נחוצים מלבד אותם אזורים שעל פי שיפוט המטפל/ת.
יותר מאוחר ניתן יהיה להתמקד במחלת הסכרת למרות שהטיפול ב CVA יתרום לטיפול במחלת הסכרת.

טיפול בנגמלים

שאלה
כיצד לטפל במטופלים שעדיין משתמשים בסמים קלים וקשים וחלקם אף לא חושבים על כיוון של גמילה. איך לדעתכם ניתן ליצור חיבור בינם לגופנפש שלהם מבלי ליצור טלטלה קשה בגוף שהינו עוד מלא ברעלים. בנוסף, כיצד לטפל במכורים שמטופלים במתדון, כלומר לא עברו מעולם גמילה אבל החליפו את הזרקת ההירואין בשתיית מתדון.
תשובה
לחלק הראשון של השאלה: אדם שמשתמש בסמים ואיננו מעוניין להפסיק, לא ראוי לטיפול רפלקסולוגי, מכיוון שכאשר אין רצון נפשי גם אין מוכנות פיזית. זה כמו לטפל באנשים מעשנים הנהנים מהעישון. תהליכי גמילה מסמים חייבים לבוא מתוך בשלות נפשית ורצון אמיתי של המתמכר. יתכן ומתמכר צריך להגיע אל קרקעית אזורי הנפילה ומשם להתחיל לקום.
לחלק השני של שאלתך: בד”כ אנשים המטופלים במתדון נמצאים בתהליכי גמילה- לקיחת המתדון בד”כ נעשית בפיקוח והפחתה לקראת גמילה. במאמר שבאתר יש חומר טיפולי בנגמלים והדרכים במאמר נוסו ונמצאו מתאימות לנוטלי המתדון. הגישות והדינמיקות של הטיפול המוזכרות במאמר הן שונות מגישות טיפולי רפלקסולוגיה מקובלות, הן מותאמות לאנשים מכורים, יש בהן השלכות לטיפול באנשים בעלי מחלות כרוניות- מחלות הנהפכות בדרך זו או אחרת לטבע שני של הגוף, המחלה דבקה בגוף והגוף דבק בה.
בגישת הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית יש אפשרויות טכניות רבות שיכולות לשרת את המטפל בכוונותיו, ויותר מכך, יש הכוונה ליצירתיות של כל מטפל במפגשיו עם מטופליו השונים.
ולנושא הגופנפש – בכל איבר מגופנו יש את השתקפות הגוף ובכל אבר משתקפת הנפש. בכפות הרגליים כל נקודת השתקפות מייצגת את מימדי הגוף והנפש. חשוב ביותר שרפלקסולוג ידע במה הדברים אמורים. נושא זה דורש למידה מרובה בפועל, בכפות הרגליים, הביטוי הגופני מכיל את הביטוי הנפשי וכך זה בא לידי ביטוי בטיפול.
למאמר טיפול בנגמלים ובמחלות כרוניות.

 

מקרה טיפולי בתת פעילות בלוטת התריס

שאלה
מטופלת בגיל 62, סובלת מתת פעילות בבלוטת התריס, מטופלת תרופתית. כמו כן סובלת מקנדידה ומטופלת בדיאטה ואצידופולוס. בנוסף, יש לה אוסטופורוזיס. התסמין הבולט: חולשה ומצב רוח קודרני.
תשובה
לגבי הקנדידה, נראה שהיא עוברת טיפול מתאים. תן לזמן ולטיפול הרפואי לעשות את שלהם.
לתת פעילות של בלוטת התריס יש קשר למצב הסידן בגוף ולמצב הרוח. מלבד זאת, אדם הסובל מאוסטאופורוזיס עלול להיקלע למצבי חולשה ומצבי רוח קודרניים. מחלה זו היא למעשה תהליך טבעי של הגוף לכלות את עצמו ויחד עם דינמיקה זו מתלוות בעיות שונות. מלבד התוספות של הסידן יש צורך לפעול פעולות גופניות כנגד התנגדות. ישנם חוגים כאלה ונושא זה הולך ומתפתח. המכון שלנו מופקד על חוגים אלה בעיריית תל אביב. הליכה פשוטה, עליה במדרגות ודחיפות עם הידיים מול הקיר הן פעולות אלמנטריות שכל אדם יכול לעשות.
הגישה הטכנית היא טכניקות אקטיביות (כנגד התנגדות).
אזורים ספציפיים:
כליות, כבד, בלוטת התריס, טחול ולבלב.
הטיפול במערכת החיסון ובמערכת ההורמונלית חשוב ביותר.

טיפול בסרטן הערמונית

שאלה
מטופל שלי סובל מסרטן ברמה בינונית בערמונית (לא מפושטת). מה הם המלצותיך למקרה שכזה?
תשובה
קודם כל עליך להבין שרפלקסולוגיה לא מפיצה את הסרטן בגוף, זו צריכה להיות הגישה הבסיסית.
הגישה למטופל זה צריכה להיות כזו:
כיוון – מבפנים החוצה, הדגשת הכיוון בייחוד על השוקיים.
ריתמוס – איטי.
עוצמת הלחץ – מלטפת עד עוצמה בינונית.
אזורי הטיפול: צמתים, בלוטות – בצירוף עם השוקיים. מערכת הורמונלית. סגמנט הראש. פוקוס על השתקפות הערמונית עם דרכי ניקוז והובלה. דגש גדול צריך להיות על העלאת השפעתה של מערכת החיסון.
ראה בנוסף מאמר מחלת הסרטן – המיתוס היראה וההתחברות

ילד שהולך על קצות האצבעות

שאלה
אני מכיר ילדה בת 7 שרוב הזמן הולכת על קצות האצבעות. ידוע לי שהעקב מסמל את העבר ואכן עברה לא פשוט – אביה נפטר לפני מספר שנים. האם רפלקסולוגיה יכולה לעזור במקרה כזה ? אם כן תוכל לתת לי כוון על מה לעבוד?
תשובה
הליכה על קצות אצבעות תוך כדי כך שהעקב מנותק, יכולה לסמל דברים שונים:
הליכה חרש חרש כדי לא להפריע – במובנים שונים.
התקדמות קדימה תוך ניתוק מהעבר.
בסיס ההרגלים עלול לעכב ויש “להיזהר” מכך.
אזורי הטיפול:
מלבד טיפול מודגש באזור העקב ומפרק הקרסול יש לטפל בקו ההפרדה שבין עקב לגשר, המשקף הישרדות, קושי בפרידה, ניתוק מהעבר וקושי להיכנס לתהליכים חדשים.
עוצמת לחץ וריתמוס: חזקה ואיטית. להקדיש זמן לטיפול באזורים המשקפים את הראש והמערכת ההורמונלית.
לשאלתך האם רפלקסולוגיה יכולה לעזור – אני ממליץ להתנתק מסוג השאלות האלו. הן אינן תואמות רפואה טבעית בה הכדור נמצא בעיקרו בגופו של המטופל.

טיפול באשה עם מחזור לא סדיר

שאלה
יש לי מטופלת עם מחזור לא סדיר. מתי מומלץ לטפל? מהי התדירות המומלצת? מהן הנקודות המומלצות?
תשובה
מחזור סדיר מעיד על רמת האיזון של הגוף בכללותו. כאשר הוא אינו סדיר, צריך לפעול בצורה סדירה. משמע,
בזמן המחזור – לפעול כללית בכיוון החוצה (מברך עד קצות אצבעות), להרבות שילובים בין פעולה החוצה על השוקיים עם נקודות במערכת ההורמונלית ובמערכת הרבייה. בין המחזור לזמן הביוץ – לפעול ללא כיוון מוגדר או לחילופין לפעול בכיוון שמבחוץ פנימה (מקצות האצבעות אל הברך). הסגמנטים המשתתפים: סגמנט ראש-צוואר וסגמנט הבטן. אזור האורך: של התווך. ניתן לפעול על קבוצת הבלוטות עם פוקוס על השחלות, או על הרחם כשהכוונה היא להכין צמיחה. בזמן הביוץ ולאחריו – יש לפעול כטיפול בהריון, שקט, רגוע, עצמה רכה, ללא הדגשת כיוון. את אזורי המערכת ההורמונלית והרבייה ניתן ללטף.
חשוב ביותר להתמיד בסוג זה של סדרת טיפולים. גוף האשה מגיב טוב לטיפול רפלקסולוגי.

דלקת בעצב השילוש

שאלה
שאלתי היא בנוגע לגבר בן 41 , בריא בדר”כ, שחלה בדלקת בעצב השילוש ומזה שבועיים סובל משיתוק בצד ימין של הפנים . מטופל בסטרואידים ובדיקור. בשלושה ימים אחרונים סובל מכאבים בצד של הדלקת. כיצד אוכל להקל עליו ולעזור לו להחיש את ההחלמה ?
תשובה
עצב השילוש קשור לתחושה בפנים. עצב הפנים קשור להנעת שרירי הפנים. שני עצבים אלה קשורים זה לזה ומושפעים זה מזה. ככל שנקדים טיפול כך יש ביכולתנו לעזור יותר. מקום הטיפול הוא בצד הלטראלי של כל אצבעות הכף (הצד הפונה לזרת). הגישה הטיפולית היא טיפול סימטרי (בו זמני) בשתי הרגליים. הטיפולים צריכים להיות אינטנסיביים (אפילו כל יום) כ – 5 טיפולים ואח”כ עפ”י תהליך ההתקדמות, אולי כל יומיים שלושה. במידה ויש ממד דלקתי יש כמובן לטפל בהשתקפות מערכת הלימפה והחיסון. כאשר אדם כזה מטופל בסטרואידים ובדיקור יש לקחת בחשבון שתהיה כאן רפואה משולבת ויש לעקוב אחר התופעות הנלוות לטיפול בסטרואידים ולתת תשובה רפלקסולוגית. ברוב המקרים הטיפול הרפלקסולוגי מעצים השפעתן של תרופות על הגוף.

טיפול בדורבן (1)

שאלה
כיצד מומלץ לטפל בדורבן?
תשובה
במקרה של דורבן דלקתי מומלץ להשכיב את המטופל ע ל הבטן ולטפל ישירות בעקבים שלו. פיזור דלקתי מקומי ניתן לבצע בטכניקות של פיזור לצדדים ממקום הכאב. ניתן לפעול בטיפול בכל סגמנט אגן הירכיים – מימד האדמה – מימד העבר. ייתכן והופעה של דורבן קשורה לתקיעות, עודף משקל או שימוש יתר ברג ליים כבסיס תוך כי השתהות ארוכה מדי על העקבים. ניתן גם לשלוח את המטופל הביתה עם מגנט טיפולי המוצמד למקום הכואב.

טיפול בדורבן (2)

שאלה
מהו הטיפול המומלץ לדורבן העקב ודלקת בגיד אכילס?
תשובה
במקרים רבים מייצר דרבן בעקב סביבה דלקתית בה הוא שוכן. תופעות הכאב מחריפות כאשר דורכים על הרגליים אחרי ישיבה או מנוחה. פעילות על כפות הרגליים מפזרת ומפיגה את הכאב הדלקתי למשך זמן הפעילות והתנועה. כאשר הדלקת היא, בנוסף, בגיד אכילס, צריך לזכור שהוא הגיד החזק ביותר המניע את הרגליים, או ליתר דיוק, את התנועה הנעשית בין השוק לכף הרגל. הסכנה היא לקריעת הגיד, לכן יש להימנע מפעולות חזקות ופתאומיות ברגליים בחיי היום יום. לגופו של עניין, מדובר כאן בדלקת וטיפול רפלקסולוגי יכול להועיל רבות:
חשוב לטפל במערכת הלימפה.
יש לעסות את השריר הדו ראשי (שריר השוק) שגיד אכילס הוא המשכו ומחובר לעקב.
טוב לטפל באזור הדורבן כאשר המטופל שוכב על בטנו והגישה הטכנית היא של “פיזור”, מהמקום המודלק לצדדים.
יש להניע את מפרק הקרסול. להנעה יש ממד של פיזור דלקתי.
שלושה אברים קשורים לנושא שלד ושרירים: כליות – עצמות, כבד – גידים ורצועות, טחול ולבלב – שרירים.
בסופה של פגישה טיפולית ניתן להשתמש במגנט כטיפול משלים שהוא בעל השפעה גדולה והמטופל נשלח הביתה איתו. פעולת המגנט היא חרישית ומשמשת רפואה משלימה לטיפול הרפלקסולוגי.

טיפול בחולה סרטן

שאלה
חולה סרטן ריאות מסיים טיפולי הקרנות ומגיע לטיפול רפלקסולוגי. איזה דגשים לשים בטיפול?
תשובה
אדם החולה בסרטן נמצא, כנראה, במצב של חרדה קיומית. מצב זה וכל הנלווה אליו מתיש את כוחות הריפוי הגלומים בגופו. הגברת תנגודת הגוף נחוצה וחשובה. בד”כ, מטפלים חוששים לטפל בחולי סרטן מכיוון שברוב בתי הספר בארץ מלמדים שאסור לטפל במצב כזה. על המטפל להיות ענייני בצורת הטיפול. מעל לכל עליו להבין שאין בכוחו לפזר גרורות בגוף. על הטיפול בסרטן יש ללמוד.
דגשים:
הכיוון הכללי – מבפנים החוצה, בעיקר על השוקיים. אפשר תוך כדי עבודה ביד השניה (יותר מאוחר בסדרת הטיפולים).
עוצמת לחץ קלה.
ריתמוס איטי.
אזורי הטיפול: מעי דק, מעי גס, מערכת הורמונלית, קו הסרעפת, מערכת הנשימה, מערכת החיסון: לימפה, טחול וכבד, לחזור כמה פעמים במשך הפגישה הטיפולית כפזמון חוזר.

מחלת היאפים

שאלה
האם אפשר לטפל ברפלקסולוגיה במחלת “היאפים”?
תשובה
את מחלת היאפים ניתן לתאר כמחלה של התרוקנות אנרגטית, אובדן יוזמה לעשות דברים, בלשון אחרת- מחלה של “ויתור”. לטיפול הרפלקסולוגי יש השפעה מאוד טובה על מטופלים בסוג זה של מחלה, במידה וגופו של המטופל יפיק מהטיפול תועלת. בל נשכח שהנושא הוא רפואה טבעית וברפואה טבעית הגוף מרפא עצמו באמצעות הרפלקסולוגיה. את טכניקות הטיפול המיועדות לנושא זה בוחר המטפל כדי שאתה וגופך יפיקו יתר תועלת מהטיפול. העיקרון בטכניקות הטיפול בבעיה זו הוא להעצים את חיבור המטופל לכפות רגליו, משמע, טכניקות המשתפות את רצונו ויוזמתו. אלה דינמיקות טיפוליות ברפלקסולוגיה הקואורדינטיבית שנותנות מענה לבעיות ולמטרות מסוג זה.

מפרק הירך

שאלה
יש לי מטופל הסובל מכאבים במפרק הירך אשר מפריעים לו בהליכה. מה משמעותו של המפרק מבחינה הוליסטית והאם יש אזור נוסף מלבד הרפלקס של המפרק שכדאי לטפל בו?
תשובה
מפרק הירך משול למוליך האדם לכל מחוזות חפצו על פני האדמה. מבחינת האיזון בין ימין ושמאל, קשור מפרק הירך של רגל ימין למפרק ברגל שמאל, האחד מגבה את השני כאשר יש בעיה באחת מהרגליים, משמע, איזון הבסיס לשם התקדמות. מפרק הירך קשור למפרק הכתף מבחינת תפקודי הגפיים. מבחינה אנרגטית מפרק הירך קשור למפרק הלסת, לאוזן ולשן הבינה. לא פעם בעיות בשן הבינה מקרינות ומתבטאות בכאבים ומצוקות במפרק הירך, וכך גם בעיות אוזניים ומפרק הלסת. כאבים במפרק הירך או בעיות ממשיות כמו בורסיטיס, מקשים על ההליכה הפיזית ומשולים לקשיים במהלכיו של האדם, בהילכותיו ובתהליכיו.
הערה: כל הנאמר לעיל הינו רקע לתשאול המטופל בדרך חכמה.
למאמר על מפרק הירך

דלקת מפרקים

שאלה
יש לי מטופלת שסובלת מדלקת מפרקים וזה תופש אותה בעיקר בפנים ובאצבעות הרגליים. היא לוקחת כדורי פרדנזון במשך 10 שנים וכל 3 שבועות מקבלת זריקת קורטיזון. הבחורה היא אם ל 3 וגילה 32. האם אפשר לעזור לה בטיפולים על מנת שתחדל לקחת את הקורטיזון, שלדעתי הוא הרסני?
תשובה
מבחינה הוליסטית
דלקת היא ביטוי למלחמה פנימית, מ שמע, הגוף איננו חי בשלום בית בינו לבין עצמו. דלקת מפרקים קשורה למצבי דילמות שבין אדם לבין עצמו. למעשה כל מפרק בגוף מייצג את המימד הג ופנפשי של החיבור בין שתי עצמות. טיפול רפלקסולוגי ואולי טיפול בצמחי מרפא עשוי לעזור לגוף להתמודד עם המחלה. לא מומלץ להילחם ברפואה הקונב נציונלית, שבמקרה זה מיוצגת ע”י הטיפול בקורטיזון ופרדנזון, אלא לטפל בחולה תוך כדי לקיחת התרופה, כרפואה משולבת.
מבחינה טיפולית
איפה – הביטוי הבולט ביותר למלחמה הפנימית הוא בנקודות המשקפות צמתים. צמתים פנימיים , כמו: גרון, תריסריון, מסתם המעי הדק וכו’. וצמתים חיצוניים כמו: מפרק הכתף, מפרק הירך, עמוד השדרה וכו’. בנוסף, יש לשלב בטיפול את מערכת החיסון והמערכת ההורמונלית. איך – ב”איך” יש לתת מענה ריתמי, כיוונים וצירופים שהם המאפיינים של הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית.

טיפול בילד אוטיסט

שאלה
אני מטפלת בילד אוטיסט בן חמש וחצי, והוא נוהג ללכת רק על כריות המדרך של האצבעות. מה דעתך על זה? מעבר לכך הוא מאוד אוהב כשעושים לו מסג’ בכף הרגל. האם יש לך נסיון עם טיפול רפלקסולוגי בילדים אוטיסטים? באיזה אופן מטפלים בהם? ועל מה שמים את הדגש?
תשובה
הליכה על כריות המדרך הקדמיות אופיינית, במקרים רבים, להרבה ילדים בגיל צעיר אשר יש להם בעיות “באיזון הנפשי”. הליכה על קצות אצבעות מאפיינת ניתוק מהעקב שהוא ממד הקשר החזק ביותר של האדם לקרקע, זהו ביטוי של חוסר התחברות עם הבסיס.
ניתן לנסות לטפל בהדגשת יתר באזור העקב ומפרק הקרסול ובאזור אצבעות הכף המשקפות את הראש

שאלה על הזרת

שאלה
יש לי שאלה שמטרידה אותי המון זמן. הזרת שלי בכף הרגל גדולה מהרגיל, ולא כל כך פרופורציונלית ביחס לשאר האצבעות. אשמח מאוד אם אקבל תשובה , לגבי מה זה אומר
תשובה
הזרת מגלמת בחובה את הפוטנציאל היצרי של האדם ואת הפוטנציאל היצירתי של האדם. שניהם באים מאותו מקור אנרגטי אך ברוב המקרים אינם באים לידי ביטוי יחדיו באדם. משמע, כאשר הדגש על היצר, היצירתיות בלומה ולהפך. אלא אם אותו אדם, יש בו היכולת להביא את שניהם להפריה הדדית, כלומר, שהיצר מעורב ביצירתיות או היצירתיות מעורבת ביצריות.
הזרת מגלמת גם את פוטנציאל הדמיון וללא ספק הדמיון שואב מהיצריות והיצירתיות. אורכה של הזרת וגודלה מדברים על הדומיננטיות שבמרכז אנרגטי זה. כל האלמנטים הנ”ל הם אלמנטים שרק אתה יכול לעשות את ההקשרים בינם לבינך.

מקרה טיפול (סוכרת)

שאלה
אני מטפלת באישה כבת 78 הסובלת מסוכרת. אני מבצעת בה את הפעולות המתבקשות (כיוון החוצה,לבלב הורמונלית וכו’). היא טוענת שלפני הטיפול השוקים שלה לא היו נפוחות. בתקופת הטיפול הם התנפחו, עשינו הפסקה של חודש וכעת השוקים שלה שוב לא נפוחות. מה יכולה להיות הסיבה לכך שבזמן תקופת הטיפול השוקים התנפחו ?
תשובה
סביר להניח כי אצל חולת סוכרת בגיל 78, החזר הדם הורידי (מבחוץ פנימה) איטי יותר או אפילו לקוי. אי לכך הפעולה על השוקיים צריכה להיות מבחוץ פנימה, כדי לעודד את החזר זרימת הדם הורידי. את כיוון הטיפול בסוכרת צריך לבצע על הכף עצמה מבפנים החוצה. המשמעות היא, שכאשר מתבצע טיפול בנקודה בצד הפלנטרי, היד השניה יכולה לעבוד “החוצה” בצד הדורסלי. ולהפך, כאשר מתבצע טיפול בנקודה בצד הדורסלי, היד השניה יכולה לעבוד “החוצה” בצד הפלנטרי. בתוך מכלול הטיפול יש לחזור מדי פעם על הפעולה בשוקיים, כפי שנאמר לעיל.

טיפול בחולת סוכרת

שאלה
מטופלת חולת סוכרת בת 58 מזריקה כל יום אינסולין, חולה גם באנגינה פקטוריס, קיבלה אירוע לב ואושפזה במשך יומיים להשגחה. בעוד כשבוע היא חוזרת לסידרת בדיקות קרדיאליות. מתי לדעתך אפשר לחזור לטפל בה ומה לגבי אישור מהרופא המטפל על המשך טיפול הרפלקסולוגי?
תשובה
חולת סוכרת כזו היא כבר במרכז “כדור השלג” של הצטברות המחלות שבמרכזן הסוכרת. ככל שהוא מתגלגל מצטברות יותר ויותר מחלות. סוכרת ידועה כמחלה שנגזרות ממנה הרבה מחלות כמו, פגיעה בכלי דם, בעיות לב, בעיות של זרימת דם לקצוות (בעיקר לרגליים, עד כדי נמק לפעמ ים), פגיעה בעצבים פריפריים (חוסר תחושה בכפות הרגליים, עיוורון), פגיעה בתפקוד הכליות. ככל שהגוף במצב קשה כך הוא יכול להפיק תועלת מהטיפול הרפלקסולוגי, אלא שהטיפול בזמן זה צריך להיות בסגנון של טיפול ליטוף, המתאים באופן מיוחד לחולה במצבה הקשה. ניתן, ואפילו צריך, לטפל בחולה זו ואולי זה הטיפול הטוב ביותר כרפואה מונע ת הדרדרות נוספת. הזמן המתאים לטיפול הוא עכשיו, אך לפי שיקול דעתך, אתה יכול להמתין לסוף סדרת הבדיקות אם לא ייארכו זמן רב מדי.
אין צורך באישור הרופא ללטף את כפות רגליה…

כאבים במפרק הירך

שאלה
מזה כשנה אני סובל מכאבים באזור מפרק ירך ימין, שמקרינים לי לאורך הרגל עד לכף הרגל. הכאבים מתגברים בזמן ישיבה בלבד. בעמידה ובהליכה כמעט ואין כאבים. אני בן 35 אז ככל הנראה אין לי שחיקה במפרק הירך.
כיצד ניתן לפתור את הבעיה?
תשובה
בטיפולי רפלקסולוגיה קואורדינטיבית ניתן לטפל ורצוי לנסות. כמובן שאין כל הבטחות…
מפרק הירך קשור לסגמנט אגן הירכיים מהיבט אחד, מהיבט אחר הוא קשור אנרגטית לאזורי הכתפיים, הזרועות, המרפקים ועוד מספר איברים – משמע, אזור של קווי אורך צידיים.
ישנן עוד אפשרויות אך ללא פגישה ממשית אין אפשרות לעלות עליהן ולעשות קשרים לשם איבחון ולשם תכנון טיפול.

כתיבת תגובה

רפלקסולוגיה © 2020