טיפול ברפלקסולוגיה קואורדינטיבית במחלות FMS ו CFS

מאת: שמואל זיידל

ב”מכון לאקולוגיה אנושית” הסתיים פרויקט פיילוט ראשוני בו טופלו חולות במחלות ה- FMS – פיברומיאלגיה וה- CFS – תסמונת העייפות הכרונית. שתי מחלות אלה נפוצות יותר בקרב נשים – כ-95% מהחולים הן נשים. הפרויקט כלל סדרה של 12 טיפולים רפלקסולוגים חד שבועיים. בין היתר נבדקה יעילותם של דפי המעקב לתעד את מהלך הפרויקט. כמו כן נבדקה יעילותן של טכניקות טיפול רפלקסולוגי.

תופעות שונות והמחשבה עליהן במשקפיים של הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית

כאב

בפיברומיאלגיה סובלות המטופלות מכאבי גוף הבאים מתוכו. מערכת העצבים הסימפטטית, אין בכוחה לבצע שיכוך כאב. בתחילת הפרויקט נשאלה השאלה האם כאבים שייגרמו מהחוץ על ידי המטפל/ת יביאו ויעודדו שיכוך כאבים באמצעות הפרשות אנדורפיניות. מטופלות רבות הצביעו על תופעה של שיכוך כאבים כזה שמשמעותו היא שיפור לגביהן. נוצר מצב של “החלפת” סוג כאב שבא מבפנים בכאב שנגרם מבחוץ.

עייפות – עקרונות הטיפול האקטיבי

בתחילת הפרויקט נשאלה השאלה האם טכניקות טיפול אקטיביות, בהן המטופל מגייס כוח אל נקודות ההשתקפות שבכפות רגליו, יעקוף את העייפות הגופנית והנפשית שלו. לעיתים עייפות כרונית משקפת מצבי כניעה וויתור. טכניקות הטיפול האקטיביות מייצרות מצב של שחזור והפעלת כוחות הרצון, התכנון והיוזמה של המטופל.

בצורת טיפול זו המטופל מתבקש לחשוב, להתרכז ולבצע לחיצות באמצעות כפות רגליו על כפות ידי המטפל/ת. מטרת טיפול היא להדגיש את הקשר בין המוח כמרכז החשיבה, הרצון והיוזמה לבין אזורי ההשתקפות שבכפות הרגליים. מטרת טכניקת טיפול זו היא לחזק את הקשר של המטופל אל כפות רגליו. קשר טוב יותר של המטופל עם כפות רגליו מאפשר למטפל/ת להעביר את כוונותיו/ה ביתר יעילות דרך נקודות ההשתקפות שבכפות הרגליים מצד אחד. מצד שני, קשר זה מגביר את יכולת גוף המטופל להפיק תועלת מהטיפול הרפלקסולוגי.

דפי מעקב

דפי המעקב והתיעוד של הטיפול בשתי מחלות אלה היו מרובים ומורכבים. במהלך הפרויקט חלק מדפי המעקב שונו וחלק נוספו כדפי מעקב חדשים תוך כדי הטיפולים. היה צורך בשיתוף פעולה מלא של המטופלות כדי למלא את דפי המעקב. חלקם מולאו בין הטיפולים בבית וחלקם במפגש עם המטפל/ת. לדפים אלה ישנה חשיבות רבה כי הם מתעדים את התהליכים שעברו המטופלות במהלך הפרויקט. יחד עם זאת, דפי המעקב מתעדים את תהליכי תכנון הטיפולים והשפעתם הלכה ולמעשה לאורך הפרויקט.

לאורך הפרויקט נעשה שימוש ונבחנה יעילותם של שני סוגים של דפי מעקב:
1. דפי מעקב שמילאו המטופלות שכללו את תחושותיהן הגופניות והנפשיות בזמן הטיפולים ובזמן שבין הטיפולים.
2. דפי מעקב שמילאו המטפלות/ים שכללו את מהלכי הטיפול, טכניקות הטיפול הרפלקסולוגיות השונות והשפעתן.

בכוונת המכון להמשיך ולטפל בקבוצות חולות וחולים כאלה. זאת על מנת לעזור לאנשים הסובלים ממחלות אלה, וגם ללמוד ולדעת יותר איך לטפל באנשים שחולים בהן. מהניסיון של פרויקט זה מצאנו שבמחלות אלו אין כרגע אפשרות רבה להיעזר ברפואה הקונבנציונאלית ולהשתלב איתה מאחר והיא אינה יודעת את פשרן, נכון להיום.

כתיבת תגובה

רפלקסולוגיה © 2020