התמודדות עם כאב בזמן לידה

מאת: יפה קבלה / אחות מיילדת, רפלקסולוגית בכירה
אחד הפחדים איתם מתמודדת כל יולדת לקראת הלידה, הוא הכאב בזמן הלידה. יש הטוענים עד היום כי הכאב הוא חלק בלתי נפרד מהלידה – “בצער תלדי בנים” כך אומרים, ומתעלמים מייסוריה של היולדת. כיום, המודעות לכאב בזמן הלידה הולכת ועולה, כמו גם השיטות והטכניקות השונות אותן לומדת היולדת, במיוחד במהלך הקורסים להכנה ללידה, במטרה להקל על הכאב.

הגדרת הכאב

חוויה תחושתית בלתי נעימה שמקורה בנזק לתאים (הרס, איסכמיה, לחץ, גירוי)

כאב הלידה

הכאב הוא התנסות המושפעת ממספר רב של גורמים. המרכיב הפיזי, הוא רב חשיבות, ולא נוכל להתעלם גם מהמרכיבים הנפשיים והחברתיים. הכאב, הוא הסיבה העיקרית לסטרס, ללחץ ולבקשת עזרה. כאב הלידה, הוא גירוי אישי ופרטי, כאב שבו חשה היולדת בלבד, ואילו הבעל או הצוות הנמצאים בקרבתה אינם יכולים למדוד או להרגיש, אלא רק לאמוד. הגוף מרגיש כי קיים גורם כלשהו, אשר מפריע לו. את התרגום של אותה הפרעה, עושים המחשבה, המוטיבציה והרגש.

מאפייני הכאב בלידה

היתרון של הכאב בלידה בכך שהוא מוגבל למשך זמן הנמדד במספר שעות ולא שבועות או חודשים. הכאב מופיע בעת הופעת הציר. הוא נמשך כ- 90-30 שניות, מתגבר בהדרגה, מגיע לשיא, ויורד עד להפסקה שנמשכת ברוב המקרים לפחות 5-3 דקות. ההפסקה בין הצירים מאפשרת הרפיה, התאוששות והכנת הגוף להתמודד עם הכאב בציר הבא. בשלב הראשון, הלחץ התוך רחמי הוא פחות מ- 25-20 מ”מ כספית, ואין תחושת כאב. עם התגברות הצירים, עולה הלחץ עד ל- 100 מ”מ כספית, ועובר מעבר לרמת הסבילות לכאב.

הקלת הכאב בלידה

הקלת כאב בלידה, הינה זכותה הבלעדית של היולדת, ואין לכפות עליה כל משכך כאב זה או אחר.

ההתמודדות עם הכאב בזמן הלידה, כוללת שני שלבים:

הבנת מקור הכאב ומסלול הכאב בכל שלב ושלב של הלידה

לימוד ותרגול יומיומי של הטכניקות השונות העוזרות להקלת הכאב בכל שלב ושלב של הלידה

מומלץ שהיולדת תתחיל להכין את גופה, ואת תודעתה לשני השלבים הללו כבר בזמן ההריון (רצוי במהלך הקורסים להכנה ללידה, בעזרתה של מדריכה מנוסה הבקיאה בטכניקות השונות), ובנוסף, מומלץ כי לא תעשה זאת לבד אלא ביחד עם מלווה משמעותי לגביה אשר גם ימשיך וילווה אותה בזמן הלידה.

הדרכים בהם אני נוקטת כדי להתמודד ולהקל על הכאבים בזמן הלידה, הן מגוונות מאוד, וכוללות:

טכניקות שונות המותאמות ללידה, מתוך עולם הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית (שפיתח שמואל זיידל)

עיסויים בטכניקות “רכות” שונות

שימוש בשמנים אתרים

יישום השיטות השונות להתמודדות ולהקלה על הכאב בזמן הלידה. בזמן הלידה, הכאבים מהווים סימן לתחילת התהליך, ובהמשך, לפי עוצמתם ואופיים (תכיפות, משך ולחץ), הם מסמנים את התקדמות הלידה.

בשלב הראשון של הלידה:

המקורות הפיזיים לכאב הלידה הם התכווצויות הרחם והרחבת צוואר הרחם. התכווצות הרחם בזמן היפוקסיה, גורמת לכאב. כאשר אין הרפיה מספקת של הרחם בין ציר לציר, ואין די חמצן בשריר, עולה דרגת הכאב. היולדת מתארת כאבי גב, בדרך כלל כאבי גב תחתון, לפעמים כמו כאבי מחזור, או כאבים בבטן התחתונה. קיימים תיאורים פחות שכיחים כמו: כאב ברגל, בברך או במפשעה.

בשלב הלטנטי (החלק הראשון של השלב הראשון):

הכאב הוא עדיין ברמה של הפריפריה. בשלב זה, כדאי להיעזר בתנועתיות, נדנוד וטלטולי אגן, רפלקסולוגיה קואורדינטיבית (טכניקות כלליות של ליטוף והרגעה בלבד, עיסוי בשוק נעים ומלטף, צירופים, טיפולי פוקוס להפגת כאב, אך – לא מומלץ לטפל בטכניקות אקטיביות או מניפולטיביות. העיסוי, יהיה על כל הגב, עיסוי להרפיה, עם משטחים גדולים של כל כף היד, (אפשר להיעזר בעיסוי הלומי לומי). שימוש בשמנים אתרים קלים בלבד, ולא חזקים. מומלץ שמן אתרי לבנדר במבער, או תפוז (טיפה אחת בלבד בכוס מים).

בשלב האקטיבי (החלק השני של השלב הראשון):

כאשר הכאב נכנס לחוט השדרה, עוצמת הכאב עולה בהדרגה. כאן, במקביל לטכניקות שונות ברפלקסולוגיה קואורדינטיבית, אותם נפרט בהמשך, יש לתת את הדעת להרגעת היולדת. בשלב זה, כדאי להושיב את היולדת, או להשכיב על הצד. לשלב טכניקות שונות בעיסוי. לרוב נמצא כי המקומות בהם היולדת מבקשת כי “ניגע ונעסה” הם: הכתפיים, זרועות, ירכיים, ובאזור הסקרום במיוחד. לרוב נראה כי ככל שהולכת ועולה עוצמת הכאב, כך היולדת מבקשת כי נעלה ונגביר את עוצמת העיסוי – בזמן הציר.

בין הצירים, כדאי טיפול רפלקסולוגי עדין, מלטף ומרגיע בשוק, ובכף הרגל (באזור של דרכי הנשימה, הריאות, כריות המדרך, וכל אזור הגשר). חשוב לטפל בכל הטכניקות המקדמות לידה (בין הצירים או עם הצירים – בהתאם לרצון היולדת ותגובתה לכאב, בנוסף, לטפל בכל הטכניקות ביחד עם תרגילי נשימה אותם מבצעת היולדת). נמצא כי היולדת מוצאת הקלה בטלטולים ונדנודים שונים, בין אם הם על הצד, או בשכיבה, נדנוד של הרגליים, או של האגן. בשלב זה, לא מומלץ להשתמש בשמנים אתרים.

בחלק השלישי של השלב הראשון (פלטו), ובשלב השני של הלידה:

המקור הוא לחץ על הפרינאום, שהולך ומתגבר, ומתרכז באגן. מקורות נוספים לכאב בשלב השני הם: פתיחת הנרתיק, הפות, והתכווצויות שריר הרחם. יש יולדות המדווחות על תחושת כאב בפרינאום, ויש המתלוננות גם על אי נוחות המתבטאת ברצון לתת שתן, או על צורך ל”יציאה”, גם כאשר אין צרכים אלו. הלידה קרבה.

בשלב זה, כדאי לטפל ברפלקסולוגיה קואורדינטיבית (בטכניקות אקטיביות, מניפולטיביות, צירופים, נענועים, טלטולים למיניהם). עיסויים: בזמן הציר, יתבצע עיסוי של הסקרום עם האגודלים כאשר היולדת שוכבת על הצד, והעיסוי מופנה “החוצה”. בין הצירים, עיסוי מלטף ומרגיע על כל הגב, על הירכיים ועל השוקיים. אפשר להיעזר בשמן אתרי תפוז (1 טיפה בכוס מים) ולתת ליולדת לנשום עם כל ציר וציר.

בשלב השלישי של הלידה:

הכאב נובע מהתכווצויות הרחם, מקרעים ומסדקים בתעלה ו/או האפיזיוטומי. שלב זה הוא קצר, בדרך כלל, העיסוי המומלץ הוא עיסוי מלטף ומרגיע בשוק, תוך מתן טיפול ברפלקסולוגיה קואורדיניטיבית, המיועד לעידוד התכווצות הרחם.

כתיבת תגובה

רפלקסולוגיה © 2020