נע ונח בעקבות האדם

מאת שמואל זיידל

התבוננות באחד מהרובדים של הגוף מבהירה כי באורח החיים הקשור בחולי ובבריאות, אנו שרויים בין קוטב הנע לבין קוטב הנח. בהקשר הטיפולי אפשר לדבר על בעיות ומחלות נע ועל בעיות ומחלות נח.

בעיות ומחלות נע

אלה הן בעיות פסיכו-פיסיו-אנרגטיות, הבאות לידי ביטוי בשלד העצמות, בשרירים, ברצועות, בגידים ובסחוסים. בעיות אלה נגרמות ברובן עקב תנועת הגוף, לדוגמה: נקע בקרסול, כתף קפואה, טניס אלבו ושברים בעצמות. לעתים אלה בעיות פיסיולוגיות פנימיות, הנובעות מריתמוס גבוה בפעילותן של מערכות גוף פנימיות, לדוגמה: יתר לחץ דם, פעילות-יתר של בלוטת התריס, תסמונת המעי הרגיז, או שהן בעיות נפשיות המושפעות מהמערכות הפיסיולוגיות של הגוף או משפיעות עליהן בתנועת יתר, ריגשית ומחשבתית.

החיים המודרניים והקידמה הטכנולוגית הם מענינם של מירב האנשים הרוצים להטיב את חייהם בפירותיה של קידמה זו. האדם המאובזר במוצרי הקידמה היה צריך, למעשה, להיות הרבה יותר רגוע ונינוח. אך המציאות איננה כך לחלק נכבד מהאנשים. הרדיפה אחר מוצרי הקידמה מכניסה אותם למצב של תנועה מתמדת ועלית המתח הפנים גופנפשי. השאלה הנשאלת היא – האם להעביר למטופל את תחושת התנועה בזמן הטיפול או להרגיע אותו במצב סטטי, וכיצד לעשות זאת.

בעיות ומחלות נח

אלה הן בעיות פסיכו-פיסיו-אנרגטיות, הבאות לידי ביטוי בשלד העצמות, בשרירים, ברצועות, בגידים ובסחוסים, הן נגרמות ברובן עקב חסר פעילות וניוון, כמו קושי לעמוד במאמץ שרירי או במאמץ נפשי. לעתים אלה בעיות פיסיולוגיות פנימיות, הנובעות מריתמוס נמוך בפעילותן של מערכות גוף פנימיות, לדוגמה: מעיים עצלים, תת-פעילות בבלוטת התריס, לחץ דם נמוך.

או שהן בעיות נפשיות המושפעות מהמערכות הפיסיולוגיות של הגוף או משפיעות עליהן, בתנועה איטית, ריגשית ומחשבתית. החיים המודרניים והקידמה הטכנולוגית עלולים להוביל לפחות ופחות תנועה והנעה של הגוף, וליותר נייחוּת שיש בה נוחוּת מרובה להרבה אנשים.

מכאן נובעות צורות חשיבה מסוימות ודרכי התייחסות שונות שבין האדם לעצמו ובין האדם לזולתו, ולכך יש גם השלכה על דרכי הטיפול ברפלקסולוגיה, שבעזרתן אפשר לתת תשובה לבעיות הנע והנח השאלה הנשאלת היא – האם לתת למטופל תחושת מנוחה בזמן הטיפול או להניע אותו, וכיצד לעשות זאת.

לסיכום

מצבי הנע והנח קשורים זה בזה, משלימים זה את זה, ובכל אחד מהם טמון הצורך בשני. לפיכך הגישה הראשונית והמתקבלת על הדעת, היא שבבעיות הנע מטפלים בנח ובבעיות הנח מטפלים בנע, שכן אדם הסובל מבעיות הנובעות מתנועת הגוף זקוק למנוחה, להנחה, לנייחות, ולאדם הסובל מבעיות הנובעות מחוסר פעילות זקוק לתנועה, להנעה, לנענוע.

אך מכיוון שתהליכי ההחלמה מורכבים, ותהליכי השיקום מורכבים גם הם, נביא בחשבון שבבעיות נע – יש אמנם תחילה צורך לנוח, אך מאוחר יותר מתבקש להניע את הגוף כדי להעבירו ממצב המנוחה ולשקם את יכולת התנועה שנפגמה, ובבעיות נח – תחילה יש צורך אמנם להניע, אך מאוחר יותר יש להחזיר את הגוף למצב של שקט, רוגע וזרימה.

כתיבת תגובה

רפלקסולוגיה © 2020