גישת טיפול לשיקום מפרקים

מאת: שמואל זיידל

חיבור האדם אל האדמה, אל כוח הגרביטציה של כדור הארץ, הינו מהחזקים ביותר והמשמעותיים ביותר במהלכים, בהליכות, בהלכות ובתהליכי החיים. לכן, חשוב בגישת טיפול להעביר את משמעות החיבור הזה אל תוך המפרקים בתהליכי שיקומם.

גישת הטיפול לשיקום מפרקים ולבניית עצם מבוססת על פעולות כנגד התנגדות. כידוע, צפיפות העצם תלויה, בין השאר, בנוכחות של כוחות הגרביטציה והשפעתם על מצב העצמות, הגידים, הסחוסים, הרצועות והשרירים. תהליך בניית העצם ושיקום המפרקים קשור לתנועות גוף האדם כנגד התנגדות על פני האדמה. חוסר בתנועה, כמו: שכיבה או ישיבה מרובה והתנתקות מכוח משיכת כדו”א, עלולים לפגוע בתהליכי התחדשות עצמות הגוף ולגרום לבריחת סידן. מאחר וכל פעילות כנגד התנגדות נעשית באמצעות שינוי במפרקים, טבעי שיצוצו בעיות במפרקים כתוצאה משימוש לא נכון ומשחיקה.

בעיות אלה צריכות לקבל מענה טיפולי. בגישת טיפול זו הדגש הוא על כך שההתנגדות תועבר אל מרכז המפרק ולא רק אל השרירים הקשורים אליו והמפעילים אותו. גוף האדם בנוי פרקים ומפרקים המשתייכים לחמש קבוצות עיקריות: שתי רגליים, שתי ידיים וגו. הגו ועמוד השדרה מהווים את הקבוצה המרכזית, הידיים מחוברות במפרקי הכתפיים והרגליים במפרקי הירך.

כל שני איברים המחוברים במפרק משתייכים לאחת מחמש הקבוצות.

אחד העקרונות הבסיסיים של תנועת איברי הגוף במרחב הוא שהם פועלים כמנופים. אמנם, שני איברים פועלים אוטונומית במפרק שביניהם, אך באותה עת הם נישאים וכפופים למגבלות ולתפקידים שקבוצת האיברים שלהם מציבה בפניהם בביצוע תנועות שונות. דוגמאות: קבוצת איברי הידיים מובלת ע”י מפרק הכתף הנושא אותם לכל מקום במרחב לעשות כל מלאכה ותפקיד שהגוף או הנפש זקוקים לו. בדומה לכך, מפרק הירך נושא ומוביל את קבוצת איברי הרגליים במרחב לצורך פעולות של התקדמות.

עקרון בסיסי נוסף בחלק מהאיברים הוא התנועה הרוטציונית – תנועה סביב ציר האורך של האברים ללא שינוי הזווית בינם לבין האיבר אליהם הם קשורים. התנועה הרוטציונית משרתת את התנועות המנופיות כך שאלה יוכלו להתרחש במקומות שונים במרחב.

גישת טיפול זו מתבססת על מודעות לתנועת הגוף במרחב החיצוני, המשולבת במודעות של תנועת האיברים ביחס לגוף עצמו, ונעזרת בעקרונות של כתב התנועה “אשכול-וכמן” המאפשרים התבוננות, חשיבה, הדמיה, ניתוח וכתיבה של תנועה בעקרונות וסימנים מוסכמים כשפה לכל דבר. תהליך הלמידה של כתב התנועה מתפתח מתוך התנסות בתנועת הגוף.

בטיפול עצמו נוקט המטפל טכניקה המשלבת שלבים שונים של תנועה: תנועה פסיבית, תנועה אקטיבית ותנועה כנגד התנגדות – על מנת להגיע למודעות של המטופל ולתת תשובה טיפולית לעומק הבעיה במפרק, על הגידים, הרצועות, השרירים והעצבים המעצבבים אותו.

בין מפרקים לרוחניות

הבנת המציאות הקיומית והבנת מהות הטיפול, למעשה, מעבירה אותנו לרוחניות, בין אם נרצה או לא, בין אם במכוון או שלא במכוון. משמעותה של רוחניות כאן היא בהעברת מציאות החיבור לאדמה למקום אחר אל תוך המפרק.

בהיותו צומת כוחות המפרק נפגע במקרים רבים בגלל הניתוק שבהבנת הממשיות הקיומית של החיבור אל כוחות ההתנגדות של כדור הארץ. תהליכי השאלות (מטאפורות) הן נתיב רוחני. לדבר על רוחניות, ברוב המקרים, זה לא נתפס, זה לא מובן. המשמעות המעשית והפעולות שנעשות מקשרות מציאות קיימת אל הרוחניות, בבחינת נעשה ונשמע, כך ניתנה תורה מסיני.

לקורס: גישת טיפול לשיקום מפרקים ובניית עצם

כתיבת תגובה

רפלקסולוגיה © 2020