צמחי מרפא: סיכום

הבעיה העיקרית עם מוצרים המופקים מצמחי מרפא היא, שאין פיקוח קפדני על ייצורם. בהקשר של היפריקום למשל, מחקר מעבדתי עצמאי שיזם המגזין Times בארה”ב ושהתפרסם ב 1998, מצא שהצרכנים אינם מקבלים תמורה לכספם: ב 3 מתוך 10 מותגים מסחריים נמצא ריכוז היפריקום של כ 50% בלבד מהרשום על המוצר, וב 4 מותגים נוספים נמצא ריכוז נמוך מ 90% מהרשום.

עובדות אלו מעלות בעיות רציניות כאשר מדובר בחולים אמיתיים המצפים לשפר את מצבם. בהקשר להיפריקום, ישנם מספר גורמים המגבירים את הסיכויים לאיכות ירודה של המוצרים. הביקוש הגדול וקצב האספקה הנמוך גרמו לעלייה במחיר של הצמח הלא מעובד, ושיטות המיצוי הקיימות כיום הן מסורבלות. כתוצאה מכך, יצרנים חסרי מצפון פנו להונאה. נמצא, כי חלק מהמוצרים הקיימים בשוק מקורם מזן פחות יעיל של הצמח. כמו כן, ניתן בקלות לזייף מבדקים לרמת הפוטנטיות של המוצר ע”י הוספת כימיקלים.

סביר להניח, שהמצב דומה גם לגבי מוצרים אחרים של צמחי מרפא. בעיה נוספת הקשורה לאותו נושא היא העובדה שלא כל היצרנים מציינים על המוצר התוויות נגד לשימוש. לגבי היפריקום, למשל 8 מתוך 10 המותגים שהשתתפו במחקר של ה Times לא ציינו על התווית שהשימוש בצמח אסור לילדים, למרות החלטת ה US Pharmacopeia, שאין מספיק נתונים לגבי בטיחות הצמח בילדים.

המצב שונה בגרמניה, שם צמחי מרפא נחשבים לתרופות, ניתנים ע”י רופאים ומכוסים ע”י תוכניות של ביטוח בריאות. שם מחויבים היצרנים לסטנדרטים נוקשים של איכות לפני שיווק המוצרים. יש לקוות שיותר ויותר מדינות יאמצו דרך זו על מנת למנוע מקרים חמורים של תופעות מסוכנות כתוצאה מדיאגנוזה עצמית או כתוצאה משימוש במוצרים “מזויפים”.

במקביל לכך, יש לקוות כי יותר מימון יושקע במחקר. במהלך עבודתי נתקלתי במחקרים רבים בהם הוכח שלצמחים רבים יש תכונות מיטיבות שונות בתנאי מעבדה. גם מחקרים in vivo מאשרים את ההשפעות התרפויטיות של צמחים שונים. יחד עם זאת, מחקר זה רחוק מלהיות שלם ומקיף. רק 10% מתוך כ 250,000 זנים של צמחים בעולם נבדקו מדעית כבעלי פוטנציאל רפואי.

כ 60,000 זנים ייכחדו עד לשנת 2050 בעקבות הרס של בתי הגידול. עובדה זאת, יחד עם הסכנה לאבד את הידע המסורתי בעקבות הכחדת תרבויות הילידים בעולם צריכות לעורר את תשומת הלב לדחיפות שבהרחבת המחקר בתחום צמחי המרפא. בעיה אחרת, שהיא אחת הבעיות הבוערות כיום בנושא של שימוש בצמחי מרפא, הנה יחסי הגומלין בין צמחי המרפא לתרופות הקונבנציונליות.

ישנם יותר ויותר דיווחים על מקרים של חולים שמשתמשים בצמחי מרפא, לא מדווחים על כך לרופאם ומקבלים גם תרופות קונבנציונליות. בהרבה מקרים, השילוב עלול להיות קטלני אם לא מאתרים אותו בזמן ומטפלים בו כראוי.

לבעיה זו שני צדדים: מצד אחד יש להגביר את מודעות הציבור למשמעות ולהשלכות של השימוש בצמחי מרפא ובתרופות קונבנציונליות במקביל. מצד שני על ציבור הרופאים להכיר את הנושא: לשאול מטופלים לגבי שימוש בצמחי מרפא, להכיר את הסימפטומים של יחסי הגומלין ולדעת כיצד לטפל בהם.

כתיבת תגובה

רפלקסולוגיה © 2020