רפלקסולוגיה וגמילה מסמים

רפלקסולוגיה קואורדינטיבית בטיפול בנגמלים והקשר לטיפול במחלות כרוניות

מאת: שמואל זיידל

נושא הטיפול הרפלקסולוגי כמדרבן ועוזר לגוף המטופל להשתחרר ממחלות כרוניות הוא חשוב ביותר. המודל הטוב ביותר לנושא זה הוא תהליכי גמילה מסמים.

החל משנת 1995 וגם כיום, עוסק המכון לאקולוגיה אנושית בהתמחויות שעניינן טיפול באנשים מתמכרים לסמים ובאנשים הנמצאים בתהליכי שיקום וחזרה למעגלי העבודה והחברה לאחר תקופות ארוכות של התמכרות לסם.

תהליך היציאה מהתמכרות לסם הוא לעיתים ארוך ביותר ורצוף עליות של נקיון הגוף ונפילות חזרה לסם המלוות את האדם. כדי להצליח בסופו של דבר, ברוב המקרים, המתמכר צריך להגיע לנפילות ותהומות המצביעים על דרך אחת בלבד – להתעשת ולקחת את עצמך בידיים או לחדול.

כבר מזמן נאמר, כי כל יום חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצריים. יציאת עם ישראל ממצריים, מעבדות לחירות מסמלת את קשיי הגופנפש להשתחרר ממוכר וידוע. ומה הקשר למחלות כרוניות? המלחמות הפנימיות שהגופנפש חווה בדרך להחלמתו ממחלתו הכרונית, הן לעיתים הקשות ביותר. הקושי הוא לגייס כוחות גופנפשיים מתוך עצמך וכנגד עצמך. תהליכי גמילה מסמים הם אולי ראש וקצה לפירמידה של בעיות ומחלות שהגוף דבק בהן, “מתאזן” איתן והופך אותן לטבע שני למרות הסבל. במילים אחרות, הגוף לא יכול לחיות בלי המחלה, לא מכיר את עצמו ללא המחלה ו”נתקע” בקשיי פרידה ממנה.

מחלות כרוניות למיניהן שונות זו מזו במערכות המעורבות, בכשלים התפקודיים האופיניים לכל מחלה ובדרכי ההחלמה מהן. המכנה המשותף לכולן הוא משך הזמן הארוך שהן שוכנות בגוף והקשיים בשחרור מהן. לצידן של המחלות הכרוניות תופסות מקום מכובד התמכרויות אחרות שהן תופעות פיצוי.

טבע גופנפש האדם הוא לייצר בסיסים מוכרים שיהוו מסד לתהליכים הצפויים, לתהליכים המתוכננים ולעיתים המפתיעים במהלך החיים. כדי לעבור את תהליכי האיזון וההסתגלות הבלתי פוסקים, יום יום, שעה שעה, הגופנפש זקוק למוכר וידוע. אחת הדרכים בהן הגופנפש מתגבר על קשיים היא דרך הפיצוי, כאשר עישון, אכילת יתר, הרגלי ניקיון, דפוסי חשיבה ו”טיקים” גופנפשיים שונים מקלים על חסרונם של דברים אחרים כמו: אהבה, תשומת לב, עניין בחיים ומגע גופני.

מבנה הפרוייקטים

כל מטפל מקבל מטופל אחד

הטיפולים מתבצעים אחת לשבוע בזמן קבוע

משך כל פגישה 3 שעות

סה”כ 15 פגישות טיפוליות

המטפלים והמטופלים מתחלקים לשתי קבוצות. בשעה הראשונה מטופלת חצי הקבוצה בעוד שקבוצת המטפלים השניה עורכת תצפית על מטפל ומטופל מהקבוצה הראשונה. בשעה השנייה מתחלפים התפקידים. השעה השלישית מוקדשת לליבון בעיות שעולות בזמן הטיפולים והנחיות להמשך. כמו כן ניתנות הרצאות בנושאי סמים, התמכרות, תהליכי גמילה, נוער בסמים ומשפחות נפגעות סמים.

גישות הטיפול

ההנחיות לגבי הטיפול כוללות שילוב של צורות טיפול שונות:

א. התאמת תכנית אישית לכל מטופל עם הדגשת כיוון פעולה “מבפנים החוצה”
ב. טכניקות הטיפול המניפולטיבי ברקמות הרכות
ג. טכניקת הטיפול המניפולטיבי בשלד העצמות, באזור מפרק הקרסול, המשובצת כמוטיב חוזר במהלך הטיפול

שלבים אלה נכנסים בהדרגה, לאורך סדרת הטיפולים.

הבהרות לגישות הטיפול

א. המטפל מכין תוכנית טיפול אישית למטופל עפ”י האינפורמציות שנאספות בתשאול, באיתור בכפות הרגליים ובשיחה עם העובדת הסוציאלית של אותו מטופל. הדגש הטכני הוא כיוון פעולה “מבפנים החוצה” (מהברך אל אצבעות הכף) – כיוון הפצת האנרגיות שנצברות בגוף ובנפש.

ב. טכניקות הטיפול המניפולטיבי ברקמות הרכות מופעלות בשלושת השלבים עפ”י סדר הניתן במפה טיפולית:

מסתם המעי הדק והסיגמואיד – שתי נקודות אלה מסמלות את סוף העקב ותחילתו של גשר כף הרגל. סופו של העקב מסמל ויתור והתנתקות, ותחילתו של הגשר מסמלת תחילתן של כוונות ותהליכים

כליות, טחול וכבד – 3 נקודות אלה מסמלות את אמצע הגשר וסופו, לפני קו השתקפות הסרעפת
הכליות (באמצע הגשר) מסמלות את ההיסוסים שבאמצע התהליך ואת התצפית על מה שהיה ומה שעומד להיות.
הכבד והטחול מסמלים את סוף הגשר, ההיסוסים, ההתעכבויות וההשתהויות שלפני תהליכי העשייה וההגשמה שלשמם נעשה תהליך מעבר הגשר.

האוזניים, העיניים ובלוטת התריס – משקפות את ממד ההתקשרות לחוץ ולפנים
האוזניים – מימד ההקשבה לעולם הקולות החיצוני וההקשבה לקולות הפנימיים
העיניים – מימד הראיה לעולם המראות החיצוני וההתבוננות הפנימית
בלוטת התריס – מימד האיזון הגופנפשי הפנימי ושער הביטוי של רגשות הלב

הסדר הטכני של שלבי הטיפול המניפולטיבי ברקמות הרכות:

טכניקת ההפעלה הפסיבית

טכניקת העברת האחריות למטופל

טכניקת הטיפול האקטיבי

שלושת השלבים האלה מועברים כתהליך למידה למטופלים בכל הנקודות שמסומנות במפה הטיפולית.

ג. טכניקת הטיפול המניפולטיבי בשלד העצמות מופעלת כמוטיב חוזר, המשובץ במהלך הטיפול מספר פעמים, על פי שיקול דעת המטפל. הטיפול מופעל רק במפרק הקרסול. מפרק הקרסול והעקב מייצגים את מימד העבר – המקום ממנו אנו באים, הכולל את מטען ההרגלים והכבילויות. טכניקה זו מניעה את עצמות הכף במניפולציות. הגירוי הוא תוצר הנעת שלד הכף וחיכוך עצמות כף הרגל על האצבע המטפלת, משמע, חדירה לעצמות, אל העמוק ביותר, כדי לתת מימד של ערעור מן השורש של המצב הקיים.

טכניקות טיפול אלה משרתות את המטפל בעזרה למטופל בתהליך הגמילה והשיקום שלו, שמשמעותו מעבר מהיות אדם פסיבי לאדם פעיל, הלוקח יוזמה ואחריות.

מפת טיפול לנגמלים מסמים

טיפול מניפולטיבי במפרק הקרסול
טיפול אקטיבי באזורי I
טיפול מניפולטיבי במזלגות המטטרסל
טיפול אקטיבי באזורי II

טיפול מניפולטיבי בראשי המטטרסל
טיפול אקטיבי באזורי III

מקרא:
טיפול אקטיבי

כיוון כללי מבפנים החוצה, לשרבב את ההנחיות בתוכנית הטיפול האישית.
הטיפול המניפולטיבי כולל את 3 הדרגות:
1. להביא את המטפול. 2. להעביר לו אחריות. 3. הטיפול האקטיבי.

סיכום

טיפול רפלקסולוגי מכוון באנשים המצויים בתהליכי גמילה מסמים ושיקום לאחר גמילה, משמש מודל ובסיס להבנה כללית ולחשיבה טיפולית בכל אותן המחלות, התופעות והבעיות הכרוניות השוכנות בגוף והן בחזקת מוכר, ממוכר וידוע.

למרות השוני הרב שבין טיפול בנגמלים מסמים, לבין מחלות כרוניות ותופעות פיצוי, ההתמחות בנושא הגמילה היא בית ספר להתבוננות ברובד ייחודי שבו שרוי הגופנפש. סביר להניח שפלח אוכלוסיה זה לא יגיע לקליניקה הפרטית של כל מטפל, אך הכוונת חשיבת המטפל והקשר לתכנון הטיפול תשמש בסיס למפגשים עם תופעות של מחלות כרוניות ותופעות שונות של פיצוי

כתיבת תגובה

רפלקסולוגיה © 2020